1 svar
172 visningar
cadda 1 – Fd. Medlem
Postad: 1 apr 2021 19:57

Diagram på sönderfall med tärningar

Hej! Har kört riktigt fast på denna fråga, hade vart tacksam om någon kan hjälpa.

 

Steg A: Skaka 100 tärningar i en låda och häll ut dem på ett bord. Tag bort alla tärningar som visar en sexa och anteckna hur många tärningar som finns kvar på bordet. Sexorna symboliserar de atomkärnor som har sönderfallit.

Om du bara har 10 tärningar så kastar du de tio tärningarna tio gånger och räknar på motsvarande sätt hur många som visar sex.

Steg B: Placera de återstående tärningarna i lådan, skaka om och häll ut dem på bordet. Tag bort alla som visar sex och räkna dem som finns kvar på bordet.

Steg C: Fortsätt tills det endast finns 10 kvar, dvs en om du använder 10tärningar.

Steg D: Rita ett diagram över antalet kvarvarande tärningar vid respektive kast. Bestäm med hjälp av diagrammet ”halveringstiden för tärningar”

Det är den sista biten jag behöver hjälp med. Sett att många med samma uppgift använt sig av exponentiell regression och logaritmering; men jag kan inte dessa, och de är mig veterligen inte kunskapskrav för Fysik1 (rätta mig gärna om jag har fel).  Här är diagrammet för mina resultat:

Tänkte att jag helt enkelt tar x-värdet vid y=50, vilket jag fick till ca 3.25, och sätter det som halveringstid. Alternativt att jag även tar med x-värdet vid y=25 och y=12.5 och sedan tar medelvärdet av dessa 3= halveringstiden.

Jag är lite osäker på exakt vad laborationen ämnar att bestämma, men tänkte att jag jämför mina resultat och min halveringstid med hur tärningarna "bör" sönderfalla, vilket är följande: 100*(5/6)^x  ,där x är antalet kast. 

"Fusk-logaritmerade" lite för att få fram den teoretiska halveringstiden och fick då: 100*(5/6)^x = 50 -> x = ln(2)/ln(5/6) = 3.8.

Har jag gjort rätt? Vilka slutsatser är det tänkt att jag ska dra? Att sönderfall är slumpmässigt och resultaten kan skilja sig, särskilt när det rör sig om låga tal? 

Dr. G 9359
Postad: 1 apr 2021 20:53

Det du kan göra är väl dels att anpassa en exponentialfunktion till dina mätpunkter. Vilken ekvation får den? Därifrån kan du få ut halveringstiden (i medeltal) från alla dina mätvärden.

Du kan även plotta din teoretiska sönderfallskurva i samma figur. 

Gällande slutsatser från detta tärningsexperiment så tycker jag att du är inne på rätt spår. 

Svara Avbryt
Close