1 svar
33 visningar
Ralfs 290
Postad: 26 feb 01:38

Dimensionering av ventilationssystem (fråga relaterat till VVS)

Jag har en uppgift om att dimensionera ett ventilationssystem. Jag sitter tyvärr fast lite och hoppades att någon här kanske kunde ge några råd, det skulle verkligen uppskattas!

Jag ska dimensionera ett frånluftssystem för ett enplanshus.

Jag har bifogat en planlösning som jag har skapat. Sedan har jag även bifogat planritning med insatta doner.
Det sista bilden är en skiss av kanalsystemet. Jag är väldigt osäker på om mina symboler är korrekt eller om detta är det mest effektiva sätt att placera kanaler / don.

Är jag på rätt spår?
Tack!

 

CurtJ 1148
Postad: 26 feb 05:12

Här är ett bra exempel på något liknande du ska göra. 

https://ltingenjorsbyra.se/wp-content/uploads/2020/12/Ventilationsritningar-1.png

Några kommentarer 

När du ritar så ska du tänka på vad en montör behöver för att kunna montera rätt behöver. 

Du har delat på don och kanaler i olika ritningar. Det är inte jag van vid men det kanske är så man gör nuförtiden men annars så har du allt på samma ritning. Det blir nog enklast för montören. 

På ritningen så anger du frånlufsdonen med FDn där n står för ett löpnummer. Om du bara har en sorts don skriver du FD1 för frånluftsdon.   På ritningen eller i en bilaga anger du vad FD1 står för, typ av don, storlek etc. Har du fler typer av don så blir det följaktligen FD2 osv. Vid FD så visar du med en pil flödesriktningen. 

Rita kanalerna i skala och ange dimension, alt sätt en symbol på dem, F1, F2 osv och skriv i förteckningen vad det står för . Har du bara en dimension vilket är vanligast i ett enkelt villasystem så behöver du ingen symbol i ritningen utan du kan ange storlek och typ av kanaler i förteckningen. Använd linjal, eller ett ritprogram. Snett o vint ser inte bra ut. 

Frånluftsdon i duschutrymme placerar man vanligen i duschen om det går. Det är där vattenången skapas som man vill ventilera ut. 

Du behöver en ljuddämpare (LD) och det sätter du nära fläkten. 

Till detta gör du sen ett luftflödesprotokoll med projekterade flöden och uppmätta flöden efter slutbesiktning. 

Lycka till

Svara Avbryt
Close