3 svar
23 visningar
Alex 22 18
Postad: 21 nov 2020 10:10

Dipol

Hej!
Jag funderar över en fråga. Amoniak Nh3 är en dipol eftersom kväveädan är mer negativt laddad än väteändan. Vad means med det ? och vad är det som avgör att den ena ändan är mer negativt laddad än den andra? 

 

Tack! 

Smaragdalena 57273 – Lärare
Postad: 21 nov 2020 12:10

Här kan man se hur en ammoniakmolekyl ser ut.Om du tänker på att väteatomerna (H) är svagt positivt laddade, och att elerktonerna (:) är negativa, så är det kanske inte så svårt att se att den översta delen av ammoniakmolekylen är negativt laddad och att nederdelen är positiv. Anledningen till att väteatomerna blir positiva är att de har betydligt lägre elektronegativitet (2,20) än kväveatomen (3,04). Elektronerna kommer alltså för det mesta att vara närmare kväveatomen ärn väteatomen i varje bindning.

Alex 22 18
Postad: 21 nov 2020 13:22

Tack för svaret! 

Men varför vill atomerna vara nära till den negativa ädan eller atomen? 

 

Kan man säga så: Om vi har två atomer den na har mer valenselektroner än den andra, då är den med mest valenselektroner är negativt laddad och den med mindre valnceelektroner är positiv 

Smaragdalena 57273 – Lärare
Postad: 21 nov 2020 13:50

Men varför vill atomerna vara nära till den negativa ädan eller atomen?

Här förstår jag itne alls vad du menar. Elektronerna befinner sig (i medeltal) närmare en mer elaktronegativa atomen (elektronegativitet är hur bra en atom är på att dra til sig elektroner i en bindning).

Om vi har två atomer den na har mer valenselektroner än den andra, då är den med mest valenselektroner är negativt laddad och den med mindre valnceelektroner är positiv

Ungefär, men det är bättre att använda sig av begreppet elektronegativitet.

Svara Avbryt
Close