1 svar
35 visningar
eeemmeliiie är nöjd med hjälpen
eeemmeliiie 116 – Fd. Medlem
Postad: 20 jan 2018 14:12

Dipoler

Rita fullständiga strukturformler för N, NH, CH, HO, COAvgör om de är dipoler ej.Jag har ritat struktorformlerna som stämmer.Och enligt boken tar man reda på om molekyler är dipoler om man kan svara ja på 2 frågor1. Finns det polära kovalenta bindningar i molekylen?2. Befinner sig molekylens centrum för negativ laddning och centrum för postiv laddning på olika ställen?Men jag förstår inte vad frågorna betyder och hur jag får reda på vilka som är dipoler eller inte.

Smaragdalena Online 73525 – Lärare
Postad: 20 jan 2018 14:46

1. Finns det några kovalenta bindningar i molekylen, där de båda atomerna är olika? Om det inte finns det, kan molekylen inte vara en dipol.

2. Är molekylen så symmetrisk att de olika laddningsförskjutningarna tar ut varandra? I så fall är inte molekylen en dipol, fastän den innehåller polära kovalenta bindningar. För att kunna svara på denna fråga måste man veta vilken form varje molekyl har. Om man t ex har en plan molekyl formad som en liksidig triangel med "en positiv atom" i mitten och tre negativa i var sitt hörn, så kommer de tre negativa ändarna att "ta ut varandra" så att det inte blir en dipol. Om man istället lyfter upp mittenatomen så att den finns ovanför den liksidiga triangeln, så kommer molekylen att ha en positiv ände uppåt och en negativ neråt.

Svara Avbryt
Close