2 svar
32 visningar
Pluggelev är nöjd med hjälpen
Pluggelev 144
Postad: 18 nov 17:36

Dipoler

Hej jag skulle behöva lite hjälp med att förstå definitionen av en dipol. 

Jag vet att en dipol definerar en polär molekyl där elektronerna är ojämnt fördelade inom så det skapas en positiv och negativ pol. Men det jag undrade är angående joner. Joner är har väl också en ojämnt fördelad laddning så kan joner också kallas för en dipol? Eller är joner inte dipoler? 

3,14ngvinen_(rebus..) 1031
Postad: 18 nov 22:17 Redigerad: 18 nov 22:18

Hejsan! ska göra mitt bästa för att förklara - så här tänker i alla fall jag :)


Joner kan vara antingen positivt eller negativt laddade beroende på antalet elektroner, de har antingen ett underskott (få elektroner, + laddning) eller ett överskott (många elektroner, - laddning)

Dvs joner är elektriskt laddade, men denna laddning gäller och är lika för hela jonen. Ex Na+

Dipoler däremot har ju en positiv och en negativ sida/pol. Dvs har de olika laddning i olika delar av dipolen.  Vatten är ett exempel på dipol. I sin helhet brukar man inte säga att vattenmolekylen är elektriskt laddad men på ena sidan är den mer positiv och på den andra mer negativ. Det finns 2 (di) poler inom samma molekyl = dipol.

Så vad är skillnaden mellan Jon och dipol? Jag tänker såhär: Jonen har ”en pol” - den har samma laddning över allt. Dipolen har di=två poler, den har två olika laddningar - den har olika laddning på olika platser.

 

Hängde du med? :) 

Pluggelev 144
Postad: 18 nov 22:35 Redigerad: 18 nov 22:35

Ja tack så mycket 

Svara Avbryt
Close