9 svar
97 visningar
Qetsiyah 2617
Postad: 25 feb 2020 Redigerad: 25 feb 2020

Distanskurs: no krångel attached?

Nu går jag ju bioteknik, så om jag anmäler mig till en kurs på distans så läser jag automatiskt mer än 100%, kommer de plocka bort någon av mina nuvarande kurser eller så? Eller på annat sätt göra nåt konstigt?

Det är väl inte så att tentan är i själva univeritetet? Har ingen tid att åka dit bara för en tenta.

Är det ens något som är krångel eller är det bara att tuta och köra?

Visa spoiler

Det gäller linjär algebra i umeå.

EDIT: ingen tid att söla, det är redan gjort. Men det vore bra med någon som svara ändå

Teraeagle 9348 – Moderator
Postad: 25 feb 2020

Jag läste mer än 100 % under vissa perioder men fick bara räkna in 300 hp i min civilingenjörsexamen. Då fick jag välja vilka kurser som ska ingå. Jag tror att du kan tillgodoräkna dig poängen från ett annat universitet, men då behöver du nog göra en ansökan om det. Tänk också på att vissa kurser inte kan räknas in i samma examen. Du kan t.ex. inte läsa en kurs i linjär algebra i Lund och en likadan kurs i Uppsala och räkna in poängen i samma examen. Det finns vissa krav på att kurserna inte ska överlappa för mycket. 

Det går att göra tentan på annan ort, men du behöver dels ansöka om det minst en månad i förväg och dels så behöver du själv fixa så att du kan göra tentan under uppsikt på t.ex. skolan där du pluggar nu (och din tenta måste ske samtidigt som tentan uppe i Umeå).

Jag vet inte om det funkar likadant överallt, men där jag pluggade var det fritt fram att läsa kurser upp till 150% (eller om det var 175%), men ville man överskrida det så behövde man typ ansöka om att få det. Vet dock inte om det funkar så även om man läser kurser på olika skolor eller om det bara är på ett och samma lärosäte. Prata med någon programansvarig där du går nu. Hur som helst kan jag inte tänka mig att de på eget initiativ skulle stryka någon av dina programkurser för att du anmäler dig till någon annan kurs vid sidan av.

Qetsiyah 2617
Postad: 25 feb 2020

Oj jag bryr mig verkligen inte om jag kan tillgodoräkna kursen, jag gör det bara för att det är skönt i hjärnan, jag beställer liksom gratis massage här. 

Vi kommer läsa linjär algebra i höst, det vore ju nice om jag kunde skippa den då, alltså tillgodoräkna den. En sån grundläggande och standardiserad (?) kurs kan de väl inte neka?

Qetsiyah 2617
Postad: 25 feb 2020

Ojdå, självaste ansökan är redan sen, då är jag väl ännu mer sen med att anmäla tenta på annan ort? Vi får se... Ska bli jättekul om jag blir antagen

Teraeagle 9348 – Moderator
Postad: 25 feb 2020

Det är nog nåt som bara skolorna kan svara på. Jag kan tänka mig att det är svårare att tillgodoräkna sig en standardkurs än en specialkurs eftersom det ställs vissa kunskapskrav (som tas upp i standardkurserna) för en viss examen. Dvs, även om kurserna är snarlika finns det en risk att den ena kursen saknar något viktigt moment som den andra kursen innehåller. Matematikkurser är inte nödvändigtvis uppbyggda på samma sätt om de riktar sig till blivande ingenjörer, matematiker eller lärare. Jag gissar att det är lättare att tillgodoräkna sig en kurs i det valfria kursutrymmet.

Russell 244 – F.d. Moderator
Postad: 25 feb 2020 Redigerad: 25 feb 2020

När jag skrev mitt första svar så tänkte jag mig att det var en "vanlig" kurs, men om det är en faktisk distanskurs så tror jag att de examinerande momenten är anpassade till det så att du inte ska behöva fixa någon salstenta. Jag vet inte exakt hur det funkar—om de använder någon sorts Skype-variant eller nåt—men jag tror inte att de brukar köra med rena salstentor på distans.

Qetsiyah 2617
Postad: 28 feb 2020

Teraeagle: okej! Det låter rimligt, men det spelar ingen roll, skulle bara varit ett litet plus. Oavsett kommer det mesta överlappa, och det behöver jag inte plugga sen.

Russel: okej... ja, jag tänker inte åka till umeå för en tenta.

Jag har förresten blivit antagen, here we go!

oggih 568 – F.d. Moderator
Postad: 29 feb 2020 Redigerad: 29 feb 2020

Du kan inte bli antagen till mer än 45 hp per termin på Antagning.se, så vill du läsa mer än så måste du prata med administratörerna på din institution (det borde inte vara några problem att låta dig registrera dig på extra kurser så länge det finns plats på dem).

När det gäller distansstudier kan det mycket väl vara så att det finns tentor eller olika former av obligatoriska träffar som gör att du förväntas komma in till universitetet ett antal gånger under kursens gång. Det borde framgå redan på Antagning.se, eller i vart fall på kurshemsidan på universitetes webbplats.

En mig närstående persom läser 60 hp/termin för fjärde terminen i rad nu, alltihop i fysiska kurser, så det är inte omöjligt.

Svara Avbryt
Close