3 svar
68 visningar
Majskornet Online 350
Postad: 24 jan 20:19

Ditt val av kandidat/master och ditt jobb nu

Hej Pluggakuten!

När jag skulle välja gymnasieprogram vände jag mig hit och fick jättebra och hjälpsamma tips från er. Nu när jag ska välja vad jag vill plugga efter gymnasiet, vänder jag mig naturligtvis hit igen! 😊

Denna gång undrar jag: 

  • Hur resonerade ni när ni valde ert kandidat-/masterprogram? Gick ni efter intresse, vad arbetsmarknaden sökte eller dyl?
  • Vad fick ni för jobb sen, vad arbetar ni med nu? Motsvarade det era förväntningar?

Jag är lite intresserad av industriell ekonomi (civilingenjörsutbildning) på KTH - någon som vet något om den?

Önskar er en dundervecka!

CurtJ 715
Postad: 24 jan 21:57

Alla civing på KTH (eller LTH, CTH ...) är så breda att du kan hamna varsomhelst efteråt men ett är säkert, du har 100% chans att hamna någonstans om du jobbar dig igenom det seriöst. 

Jag läste maskin (energi) på kth och har jobbat med IT-utveckling sen dess så var man hamnar är mer tillfälle, slump, vänners rek eller hur Jupiter står i relation till Saturnus när du är klar. 

Lycka till!

Teraeagle 17473 – Moderator
Postad: 24 jan 22:51 Redigerad: 24 jan 22:56

Jag har pluggat kemiteknik med metallurgisk inriktning, vilket är det jag har jobbat och jobbar med. Tidigare arbetade jag med framställning av koppar och guld, numera pysslar jag med stål. 

Hur resonerade ni när ni valde ert kandidat-/masterprogram? Gick ni efter intresse, vad arbetsmarknaden sökte eller dyl?

En kombination. Jag var inte beredd att flytta efter gymnasiet, så jag började plugga på det universitet som låg närmast mig (då kunde jag även minimera studielånen). Jag visste att jag ville plugga kemi, men har aldrig varit särskilt intresserad av medicin utan är mer tekniskt inriktad. Därför blev det kemiteknik. Jag har också alltid tyckt att det är viktigt med en utbildning som leder till ett välbetalt jobb med bra villkor.

Industriell ekonomi är en bra, och väl ansedd utbildning. Du kommer definitivt möta en bra arbetsmarknad om du går det programmet. Likt alla andra civilingenjörsprogram öppnar det även upp för forskarstudier om du skulle vilja ägna dig åt det. 

Hondel 858
Postad: 25 jan 09:35 Redigerad: 25 jan 09:36

Jag läste civilingenjör i teknisk fysik. Jag funderade även på industriell ekonomi, men landade sedan i teknisk fysik för att jag tänkte att jag nog var mer intresserad av de tekniska kurserna än ekonomiska

Som profil till mastern valde jag sedan teknisk fysik. Något jag året innan konstaterat att jag absolut aldrig skulle välja eftersom kursen i elektromagnetism kändes så fruktansvärt svår. Men det ändrades; i senare kurser fascinerades jag av hur man kan räkna på så små saker, och därför blev det tillslut teknisk fysik-inriktning.

Nu doktorerar jag i datavetenskap.

Så som nämnts tidigare, man vet aldrig var man slutar. Och även om man kanske tror att man vet vad man vill/inte vill så kan det förändras. Med en civilingenjörsutbildning, tex industriell ekonomi, har man goda förutsättningar att styra om om man känner att man blir mer intresserad av ett lite annat spår än det man är på just då

Svara Avbryt
Close