1 svar
21 visningar
Olaf-Johansson 441
Postad: 18 okt 2020

DNA-replikation hos e.coli

Tjenare, jag har tänkt litegrann men kommer inte fram till någon slutsats i allafall. DNA replikation hos e.coli fungerar ju på sådant sätt att helikas klipper upp DNA-sekvensen vid OriC 245 basparlångt, därefter binder ju Primas in och lägger en kedja mellan 10-60 baspar långt av RNA, min fråga är vart läggs denna primer kedja? Läggs den på OriC? före? efter? (Har sökt runt lite men kan inte hitta något som ger mig ett vettigt svar)

 

Följd fråga 

Sedan vad händer med denna RNA-sekvens, kommer exonukleas och klipper bort den och ersätter den med DNA? Är det DNA polymeras III eller I

 

Fråglista: 

 

1. Vart läggs RNA sekvensen är det före efter eller på OriC 

2. Vad händer med RNA sekvensen? 

3. Ifall den ersätts vilket DNA-polymeras är det? 

mag1 641
Postad: 18 okt 2020 Redigerad: 18 okt 2020

1-2) DNA läses vid replikering i riktningen 3' till 5', och den nya kopian syntetiseras i riktningen 5' till 3'. Detta gäller för bägge av strängarna i dubbelsträngat DNA. Dägge strängarna i ursprungs-DNA kopieras samtidigt men i olika riktningar. Den ena kallas leading strand och kopieras som en lång sträng. Den andra kallas lagging och syntetiseras i i Okazaki-fragment. För att dessa Okazaki-fragment skall kunna börja syntetiseras behövs RNA-primer, från vilka DNA byggs. Dessa RNA snuttar klyvs sedan bort och Okazaki-fragmenten ligeras (=en process där enzymet DNA-ligas skapar den saknade fosfodiesterbindningen). Dessa RNA-sekvenser läggs till på jämna mellanrum runt om hela kromosomen.

3) Enzymet som klipper bort RNA-baserna heter RNAse.

Bilderna på Wiki beskriver detta ganska väl :

https://sv.wikipedia.org/wiki/Replikation

Svara Avbryt
Close