5 svar
35 visningar
Quacker 396
Postad: 12 okt 2018

Domäner - proteiner

Förvirrad plus förstår inte efter att kommit från det mer basic 1-4 strukturerna av proteiner till att en mer avancerad bok börjar prata om domäner och "domain shuffling".

Det står att vårt genom har 21000 proteinkodande gener - vilket skulle gjort oss lika komplexa som en mask, typ. MEN pga domain shuffling har evolutionen gett mer komplexitet.

Jag har hittat på nätet: 

“A protein domain is a conserved part of a given protein sequence and (tertiary) structure that can evolve, function, and exist independently of the rest of the protein chain. Each domain forms a compact three-dimensional structure and often can be independently stable and folded.”

Så vi har en gen som kodar för ett protein. Men ur proteinet kan en bit av det "gå iväg själv" och fungera på egen hand och kombinera ihop sig med andra domäner som "gått ur" andra proteiner?

SvanteR 1524
Postad: 12 okt 2018

Genbitar kan ju flyttas rund inom genomet, och gener kan dupliceras. Om en bit DNA som kodar för en proteindomän dupliceras och den nya hamnar i en gen som kodar för ett annat protein kan man få ett nytt protein.

Quacker 396
Postad: 12 okt 2018

Nja jag hänger inte med.

För det första på hur man menar med domäner:

"Ur proteinet kan en bit av det "gå iväg själv" ..."

Är det lika med en domän?

Men sen om vad du skriver och vad de sagt, om att vi har 21000 proteinkodande gener men kan få mer komplexitet genom shuffling... Greppar verkligen inte detta.

 

Vi har 21000 proteinkodande gener som ligger spridda på olika kromosomer.

Vi har domäner - vilket jag inte kan förstå vad det är helt.

Men sen?

Quacker 396
Postad: 12 okt 2018

Vänta lite kanske har något

Quacker 396
Postad: 12 okt 2018

Är det såhär:

Men har en gen som kodar för ett protein. I genen finns gensekvenser som kan koda för en viss domän.

Pga att gensekvenser kan flytta sig har vi fått ihop ett system med 21000 proteinkodande gener med stor komplexitet och där vissa domäner (gensekvenser) hittas i flera olika proteiner.

Rätt?

 

Men, om det är rätt, jag kan fortfarande inte förstå vad boken tar upp om att 21000 proteinkodande gener hade gjort oss lika komplexa som en mask. Vad är skillnaden här? Varför är det en skillnad bara för att vi har vissa proteindomäner som finns i flera proteiner och där vi får proteinfamiljer från detta? Jag är med på, apropå något mer som boken tar upp, att detta ger ca dubbelt så många kombinationer av domäner som hittas i en mask eller orm - för våra domäner har flyttat runt mer (rätt?) men varför ger detta mer komplexitet?

 

Så står det också tex att "Till exempel, trypsinliknande serine protease domänen är länkad till åtminstone 18 andra typer av protein domäner i människoproteiner men endast till 5 olika domäner i maskar."

Och när jag läser det så kan jag inte koppla ihop detta med vad de skriver om domäner, skälet till att det är såhär och hur det ger komplexitet.

Quacker, du vet väl att du kan redigera dina inlägg (inom 2 timmar efter att de skrivits)? På så sätt slipper du spamma tråden. (Men ändra inte inlägg som har bilvit besvarade - det blir lätt väldigt rörigt i så fall.) /moderator

Svara Avbryt
Close