igotraisedwrong är nöjd med hjälpen
igotraisedwrong 3
Postad: 5 jun 17:46

Dra nytta av inflation.

Arbetar med en uppgift om Sveriges ekonomi och har fått en fråga som jag inte ens vet vad jag ska börja.

  1. Hur kan man som privatperson i princip agera för att dra nytta av inflationen i ett land med hög inflation?

Jag hittar ingenting online om detta och har frågat folk i min omgivning. Ingen kan komma på ett svar då det generellt är en svårtänkt fråga. Snälla hjälp.

Vad händer med räntan och valutan i ett land som har hög inflation?

igotraisedwrong 3
Postad: 5 jun 17:59
Teraeagle skrev:

Vad händer med räntan och valutan i ett land som har hög inflation?

Kan ha helt fel, men räntan höjs och valutan minskar i värde. Detta ser jag bara som negativt då det blir svårare att leva som privatperson.

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 5 jun 18:08 Redigerad: 5 jun 18:08

Höjd ränta kan stärka valutan kortsiktigt eftersom utländska investerare får högre avkastning på landets räntepapper, dvs det blir mer lönsamt för dem att köpa landets valuta. Långsiktigt kan det bli som du säger, att valutan försvagas eftersom exporten missgynnas av hög inflation som gör varorna dyrare. Detta borde även gälla för privatpersoner, dvs man kan investera i räntepapper i landet. Så tänker åtminstone jag.

Turistar man i landet är det smart att inte ta ut för mycket kontanter i landets valuta. Vissa länder kan ha så hög inflation att värdet sjunker betydligt under vistelsen. Då kan det vara smartare att ta ut pengar under resans gång.

Om man tror på att landets löner kommer att, om än med viss eftersläpning, följa med inflationen uppåt, kan ett lån på exempelvis en lägenhet vara en bra affär. Men då gäller det att vara säker på att ekonomin håller, samt att minimera amorteringarna.

I teorin kan en privatperson då ta ut ett lån, betala ränta och eventuell liten amortering i väntan på att inflationen ska äta upp värdet på lånet, och sedan sälja med stor vinst. Men det ska vara ordentlig inflation för att det ska fungera, och banken måste godkänna lånet. 

Svara Avbryt
Close