9 svar
145 visningar
knylen 5
Postad: 23 jul 09:25

Effekttriangel/strömtriangel och parallella kretsar tillsammans med resistor

Hejsan

Jag blir lite ställd av uppgifter där vi ska använda effekttriangel och strömtriangel för att beräkna total ström. Generellt behöver jag förstå lite samband och hur jag ska tänka. Det är som jag inte vet vilka formler jag ska använda när även om jag gör triangeln med alla vinklar. Strömtriangel skriver de i princip bara "används som effekttriangeln" och inga förklaringar.

Q kan tex fås genom att göra om cos till sin och använda formeln Q=I*U*sinfi, men det blir inte samma värde som om jag löser ut S och använder cos=p/s och sen pythagoras. vad är rätt då?

Vad innebär märkdatan egentligen?

Är strömmen (I) alltid S = I*U och inte kompenserad för Cos(fi)? Måste jag alltid räkna om det till Ip om jag ska beräkna total ström i en RCL-krets? Jag har ju innan trott att om det står I i titeln så är det den verkliga strömmen, men det kanske bara gäller i serie-kretsar? P=I*U.

Är P alltid den riktiga P, alltså kan jag sätta in P i formler som har det?

Är denna uppgift en parallelkrets med 2 motorer och 1 resistor (som inte har Q)?
Räknar jag ut Ip för M1+M2, Q(m1+M2) och sätter ihop Ip(m1+m2) med Ip(resistor) och använder sqtc (Qtot^2 + Iptot^2) för att få ut S och sedan total I då jag ha U (som är konstant i hela kretsen)?

 

MVh Karolina 

JohanF Online 3535 – Moderator
Postad: 23 jul 21:10 Redigerad: 23 jul 21:13

Hej och välkommen till Pluggakuten. Det var många frågor på en gång, jag kan inte svara på dem alla utan att röra ihop allting, men vi kan försöka jobba oss framåt med utgångspunkt från uppgiften du lade upp.

Som jag ser det så kan man göra på två sätt för att beräkna totala strömmen. Antingen beräknar man delströmmarna för varje last var för sig, summerar ihop reaktiva strömmar (de som är 90grader ur fas med spänningen), summerar ihop resistiva strömmar (de som är i fas med spänningen) och använder pythagoras sats och "strömtriangeln" för att beräkna totala strömmen. Det tycker jag är mest intuitivt, och man förstår kanske lättare vad man håller på med. Men smaken är som baken...

Alternativt använder man "effekttriangeln", vilket egentligen är samma sak eftersom spänningen är densamma i alla dellaster (eftersom alla laster är parallellkopplade). Effekttriangelmetoden använder man enklast om lasternas märkdata redan anges i effekt och cosfi, eftersom då blir det eventuellt lite färre beräkningar att slippa först behöva beräkna delströmmarna. Med effekttriangeln summerar man istället ihop de aktiva effekterna (P), och de reaktiva effekterna(Q), använder pythagoras för att få fram totala Stotoch räknar till sist fram totala strömmen genom att dela  S med spänningen (eftersom Stot=U·Itot).

 

Hänger du med?

Vi kan testa effekttriangeln på uppgiften. Börja med den nedersta (tredje) lasten i figuren först. P3=1.2kW, vad blir Q3

knylen 5
Postad: 24 jul 10:14

 

Det sista trodde jag var en resistiv last, men de visar inte innan hur laster ritas upp på detta sättet. Om den är resistiv är ju S=P och cos fi 1. Jag uppfattar kretsen enligt nedan? Om jag förstår den rätt kan jag räkna på den ikväll.

Jag räknade uppgiften innan med strömtriangeln, efter jättemånga försök och slutlig hjälp med samma fråga på internet. Tror det var rätt sätt att komma till svaret? Däremot ska jag nog tänka till lite när jag kan räkna på strömmen direkt istället för att börja i effekttriangeln. 

Använd effekttriangeln på den här uppgiften (så kan vi sen se hur det hade blivit med strömtriangekn).

Ja tredje lasten måste rimligtvis ha. cosfi=1, dvs sinfi=0, vilket ger Q=0 och P=1.2kW, eller hur?

 

Den mellersta lasten då? 

knylen 5
Postad: 24 jul 20:05

Såhär tänkte jag att uppgiften skulle lösas men dessvärre blir svaret för total ström fel. 
Den förra exempeluppgiften jag tog med blev också fel när jag gjorde på det här sättet. 
Nu försökte jag göra denna uppgift på samma sett med Ip istället men då rör jag ihop det och vet inte riktigt vad jag gör / vilken ände jag ska börja.

JohanF Online 3535 – Moderator
Postad: 24 jul 23:08 Redigerad: 24 jul 23:12

Det var jättelänge sedan jag löste sånahär så vi får hjälpas åt, men ett fel som jag tror att du gör är att du räknar inte med verkningsgraden hos motorerna.

Tex för M2. P=UI·cosφ, och räknar man detta blir det P=230·5.2·0.82=980.7W, vilket är högre än märkeffekten 750W från motorn. S=UI=1196VA. Q=UI·sinφ=684.5VAr

Vad får du om du räknar så?

Vad är svaret enligt facit?

knylen 5
Postad: 26 jul 05:44 Redigerad: 26 jul 05:56

Försöker lösa detta på motor 1 istället men förstår inte hur jag får effekten kompenserad för verkningsgraden. S=U*I, men har ej S så kan inte använda det. cosfi = P/S, men nu ska ju P kompenseras för verkningsgrad så det går inte heller att använda? 
Nu menar jag hur jag ska kunna få I. Jag har inte induktans så jag kan inte räkna ut L, jag har inte resistans, då kommer jag ju ingenstans med U=Z*I heller. 


Din tanke är iaf att P angivet i uppgiften inte är det P som är i triangeln?

knylen skrev:

Din tanke är iaf att P angivet i uppgiften inte är det P som är i triangeln?

Ja, jag gissar att motoreffekten som anges i märkdatat är den mekaniska effekt som motorn utvecklar, inte den tillförda elektriska effekten. Jag gissar också att η i märkdatat står för motorns verkningsgrad. (Flera gissningar, men jag tycker dessa gissningar verkar rimliga).

Helt klart är iallafall att det P som ska anges i effekttriangeln ska vara tillförd effekt, eftersom det matande nätet som vi ska räkna på struntar fullständigt i vad effekten används till. 

Dessa antaganden skulle innebära att den den tillförda effekten P för M1, är P1=1kWη=1kW0.82=1219W

 S1=1219cosφ=12190.74=1848VA, etc... 

 

Vad är rätt svar enligt facit?

knylen 5
Postad: 27 jul 11:39

Det visade sig att vi inte fått lära oss alls om att P kunde betyda olika saker - uteffekt, ineffekt och vad verkningsgrad var.

När jag förstod att P angivet i märkdata var uteffekt och att ineffekt skulle räknas ut och användas i trianglarna blev allt rätt. 

Svaret är 16,71A och blev rätt enligt facit. Misstänker att detta. varit problemet 

Tack för vägledning!

Så bra att det blev rätt nu!

Ja, det du nämner är en oklarhet som beror på att uppgiftförfattaren teoretiserar så mycket att hen slår knut på sig själv, och till slut bara förvirrar den som ska lösa uppgiften. Det finns ingen motortillverkare som skulle skriva "P=..." utan att förtydliga vad man menade med P.

Nåväl, på dina redovisningar och figurer så ser det ut som du har bra koll hur du ska räkna. Är det några mer frågetecken sen trådstarten som du känner fortfarande kvarstår?

Svara Avbryt
Close