1 svar
73 visningar
anonym17 är nöjd med hjälpen
anonym17 221
Postad: 6 nov 2022 19:13

Efter med arbetet i skolan

Hej! Jag går i 9an och skolan och pluggandet går lite sisådär. Jag kan inte alls fokusera när jag ska plugga och har inte alls en bra studieteknik. Jag brukar inte få så höga betyg heller. Jag vill ju höja mina betyg nu då det är viktigt. Sedan är NP snart och det är jag så nervös över. Men framförallt har jag ingen motivation, det känns som jag kommer komma undan allt, men det gör jag inte. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att bygga upp min motivation till pluggandet för skolan och ha en studieteknik så jag kan få höga betyg. 

cforsberg 183
Postad: 6 nov 2022 19:24 Redigerad: 6 nov 2022 19:34

Motivation

Anonym17, du pratar om bristande motivation - men jag antar du har något mål? Förmodligen vill du ha ett jobb när skolan är färdig? Att ha en gymnasieexamen är vattendelaren på svenska arbetsmarknad - så du vill förmodligen säkerställa att du kommer in på ett gymnasieprogram och har tillräckliga kunskaper för att göra klart det. Med fast anställning kommer egna pengar, möjlighet till att stå på eget hyreskontrakt och så vidare. :)

 

Du kanske vet mer precist vad du vill jobba med - kräver det gymnasieprogrammet en viss antagningspoäng? Vill du läsa vidare någon gång kanske? Det kanske låter hårt, men skolan är 'ditt jobb' just nu, likt dina föräldrar jobbar för att försörja dig - tids nog kanske du själv vill försörja någon annan? Mitt råd är att fundera på vilka mål du har, är ditt svar att du inte riktigt vet - då bör du verkligen satsa på skolan, för vem vet du kanske behöver dom där betygen för det du sen kommer på du vill göra, vare sig det är att bli läkare, ingenjör eller lärare, eller något helt annat.

 

Det finns ett bra citat jag gillar: “We must all suffer from one of two pains: the pain of discipline or the pain of regret.” - man kan också byta ut 'regret' till 'suffering'. Endera lider du av att plugga nu, trots att du inte är helt motiverad - annars riskerar du behöva lida sen, sen när du inte kommer in på ditt gymnasieprogram, när du inte kommer in på högskolan och kanske tvingas jobba med ett jobb du inte trivs med. Det är aldrig bra att skapa motivation genom att välja bort att lida, men därför ska du välja motivation genom att du vill skapa handlingsutrymme för dig senare - det är lite grann är glaset halvtomt eller halvfullt. Där halvfullt = du väljer positivitet - du vill skapa handlingsutrymme för dig, halvtomt = du väljer en mer negativ syn - du vill inte lida sen och därför gör du viss insats nu.

 

Studieteknik

Finns en hel del böcker om studieteknik - framförallt handlar det om att du ska lära dig det du just nu läser, ex. matematik - det handlar inte om att göra alla 20 uppgifter - de 20 uppgifterna är träningsexempel för dig. Det handlar om att du ska förstå det ni just nu ska lära er - förstår du det direkt - toppen, gör 5 uppgifter då så det sätter sig någorlunda. Att göra 20 uppgifter och fått hjälp med alla och inte fattat ett skvatt är helt meningslöst! Att fokusera på att lära sig brukar man prata om som aktivt reflektera över.

Svara Avbryt
Close