5 svar
76 visningar
Qetsiyah är nöjd med hjälpen!
Qetsiyah 650
Postad: 31 dec 2018 Redigerad: 31 dec 2018

Egen labb om sudd

Hej

På vår specialiseringskurs fick vi i uppgift att göra en egen labb och skriva en labbrapport om den. Min labb handlar om sudd och vilka miljöer/saker som kan påskynda dess kvalitetsförsämring.

En av mina hypoteser är att när de lämnas oanvända under en längre tid att de helt enkelt torkas ut och blir oanvändbara (de blir stenhårda!), för att stimulera detta stoppade jag in de i en ugn i 100 grader i 10, 20, 30, 40, 50 respektive 60 minuter.

En annan sak som jag personligen har upplevt att sudd kan bli... Att den liksom blir kladdig och obekväm att hålla i, och när man försöker sudda smetar suddet ut sig på pappret istället för att ta upp blyertsen och falla av som små korn. Jag har även märkt av denna effekt i mindre utsträckning hos sudd som kommer har papper lindat kring sig. Min hypotes är därför att sudd kan absorbera fettet från vår hud och lösas upp av det (för att det består av opolära monomerer; lika löser lika). För att stimulera detta har jag stoppat in sudd i matlagningsolja i 1, 2, 5 respektive 6 dagar. Men för att lägga till en liten twist har jag även gjort samma försök med heptan, ett opolärt lösningsmedel. Även kokosolja som är fast i rumstemperatur för att se om lika löser lika även när båda sakerna är fasta.

Mitt problem är att jag nu inte har några källor alls att vända mig till, ingen skriver om sudd och dess uppbyggnad och egenskaper. Jag håller just nu på att leta efter info om gummi och plast eftersom det ungefär är samma sak, men det går trögt. Har någon några tips?

Laguna 4970
Postad: 31 dec 2018

Det kanske funkar att skriva till tillverkare av sudd, så berättar de säkert något. Har du sökt information på engelska också? 

Qetsiyah 650
Postad: 2 jan 2019
Laguna skrev:

Det kanske funkar att skriva till tillverkare av sudd, så berättar de säkert något. Har du sökt information på engelska också? 

 Ja det har jag, men det är glest på den fronten också. Skickade precis ett mail till faber castell (vars sudd är mina all-time absolut favoriter), hoppas de svarar.

Qetsiyah 650
Postad: 10 jan 2019 Redigerad: 10 jan 2019

Fortfarande inget svar, jag befarar att jag inte kommer få nåt svar. Har någon någon idé om var jag kan hitta mer ingående information om sudd?

Tomte123 119
Postad: 10 jan 2019

https://wonderopolis.org/wonder/how-does-an-eraser-work

Laguna 4970
Postad: 10 jan 2019

På min tid kallades sudd ofta (ett) kautschuk, förmodligen för att det är namnet på en sorts gummi som de var/är gjorda av. Det kanske är ett bra ord att söka efter.

Svara Avbryt
Close