3 svar
19 visningar
pluggisen14 55
Postad: 6 jun 11:46

Ekologi

Fråga: Förklara och resonera fåglars reaktion på när man matar andra fåglar och andra fågelarter samlar sig runt om maten. 

Jag är jätte osäker på den här frågan men om jag skulle gissa mig fram så tror jag att det här något med att fåglarna kommunicerar med varandra på något sätt. Skulle någon kunna hjälpa mig med denna frågan?  

Laguna 15040
Postad: 6 jun 12:06

Undrar vad det är för reaktion de menar.

Jag skulle försöka berätta allt jag har iakttagit när fåglar matas (det blir ju en liten uppsats), men sen skulle jag ändå inte veta om jag hade svarat på frågan.

pluggisen14 55
Postad: 6 jun 12:18

Jag tror att min lärare menar varför fåglar reagerar som de gör när man matar fåglar och andra fågelarter kommer fram och samlar sig runt omkring maten? 

mag1 2519
Postad: 6 jun 13:08

Vissa fåglar kommunicera med varandra när de hittat föda, t.ex. fiskmåsar lockar till sig artfränder och liknande arter med lockrop "giia" som ropas ut redan innan måsen landat för att äta. När fler måsar kommer upprepar även de nytillkomna måsarna detta läte. Andra arter närmar sig, men måsarna delar inte gärna med sig till andra arter, men tolererar till viss del artfränder.

Gråsparvar kvittrar och hoppar, och om en sparv matas och utför det beteendet dyker garanterat fler upp. Men även större fåglar som skator, vilka kan jaga bort sparvarna och då komma åt maten.

Om du t.ex. matat änder med bröd svarar de med ett beteende, som lockar till sig både andra änder men även andra fåglar som måsar, svanar - och alla jagar mot maten.

Hur tror du fåglarnas olika beteenden påverkar dem? Den enskilda fågelns chanser att få i sig all mat minskar om fågeln "bjuder in" eller "lockar till sig" fåglar av samma art, men hur gynnas arten som helhet?

De fåglar som uppmärksammar att andra (arter av) fåglar hittat mat och tar för sig, hur påverkas deras chanser att få energi och överlevnad?

Svara Avbryt
Close