1 svar
94 visningar
tinae 73
Postad: 5 maj 2022 00:49

Ekologi

Hej

Jag vill göra ett experiment som ska kunna vara i en månad för att sedan kunna skriva en labbrapport om det. Jag tänker att det ska vara något relativt enkelt men ändå tillräckligt bra för att kunna skriva en labbrapport om det. Just nu tänker jag på att titta hur ärtor reagerar till olika saltlösningar, Undrar om det finns några förslag eller om det finns något jag kan förbättra med det förslaget jag har.

Tack

mag1 9125
Postad: 5 maj 2022 09:11

Saltkoncentrationen kan påverka ärtornas groning och tillväxt, och detta hinner du under en månad. Effekten av solljus skulle även det då (mycket, mellan, lite, inget), och då kan du studera t.ex. hur höga/gröna växterna blir, hur många blad de bildar, om någon av dem hinner börja bilda blommor.

En annan ide skulle kunna vara att studera ett slutet ekosystem, ett biom. Där t.ex. ärtor kan växa i en PET-flaska, och du kan studera hur groningen/tillväxten påverkas av temperatur och/eller ljus (en på fönsterbrädan, en i badrummet, och en i kylskåpet). Du kan till och med experimentera med att försöka ersätta (lite eller all) luften genom att tillsätta koldioxid till en PET flaska (från en sodastreamer eller liknande) och sedan skruva åt korken ordentligt. Då kan du se hur variabeln koldioxid kan påverka groningen.

Svara Avbryt
Close