5 svar
42 visningar
cat24 är nöjd med hjälpen
cat24 74
Postad: 30 apr 14:43

Ekonomi

Hej! Jag har en fråga:  Hur hör globalisering och finanskriser ihop? Man ska också argumentera för om vi har blivit mer skyddade mot finanskriser eller om vi har större risk för dem. 

Jag vet att världen blivit mindre och att det leder till att ex. investerare får större konsekvenser vid finanskris. Men vad mer kan man skriva?

Och vad ska man arrgumentera med.

Tacksam för hjälp.

cforsberg 142
Postad: 30 apr 15:34

Reflektera över hur mycket större den finansiella ekonomin är än den reala ekonomin?

cat24 74
Postad: 30 apr 15:36

Vad menar du? Kan du förklara hur man gör det.

cforsberg 142
Postad: 30 apr 21:46
cat24 skrev:

Vad menar du? Kan du förklara hur man gör det.

Den finansiella ekonomin är många gånger större än den 'riktiga' ekonomin - hela systemet blir därmed mer känsligt för instabilitet och externa chocker. Ex. finanskrisen samt flera marknader som fungerade mycket illa nu under covid. Jag har ingen direkt länk på detta, men du får försöka hitta statistik på det.

Då det finansiella systemet är globalt så är det större risker, ex. sänkte en bostadsbubbla i USA hela världen 2008.

Farbrorgul 366
Postad: 30 apr 22:08

Tänk t.ex. nu när den ryska oljan inte köps in från omvärlden så har hela världens ekonomi påverkats. Om alla länder producerade sin egen olja har man inte vart lika känsliga för sådana händelser.

cforsberg 142
Postad: 1 maj 09:48

Nu när jag tänker lite mer, kanske exemplet med Island kan vara något att titta närmare på?

Finns ju filmer på Netflix ex. tror jag om hur avregleringar av finansmarknader pågått under lång tid, trots varningar osv.

Generellt har det ju gått ifrån att vara banker som är lokala i ett samhälle - där det var ägarnas pengar man lånade ut och investerade - till något helt annat nu. "To big to fail" och så vidare som vi har nu som man kan fundera kring vilken 'moral hazard' det uppmanar till osv.

Svara Avbryt
Close