5 svar
81 visningar
Jaggillarmatte123 är nöjd med hjälpen
Jaggillarmatte123 5
Postad: 13 apr 20:29

Ekonomiprogrammets matematik

Hej, jag har tänkt gå ekonomi på gymnasiet men är osäker kring matten där. Är intresserad av matte och vill gärna plugga så mycket av det ämnet som möjligt. Har insett att naturprogrammet passar bättre på den punkten men är relativt ointresserad av naturorienterande ämnen överlag och har dessutom som mål att läsa vidare på högskola till ekonom eller liknande yrke. 

Så till frågorna. Hur mycket matte pluggar man på ek och finns det möjlighet att gå mer matte än matte 1-3, eller är det helt meningslöst? Värt att tilläga är att jag förmodligen får börja plugga gymnasiematte till ht 2021 i åk 9.

Vet vad för typ av ekonom du vill bli? Isf kan du kolla upp vad man läser för olika kurser i matematik på de olika programmen. Notera att det skiljer beroende på vilket universitet det handlar om också. Det skadar heller inte att läsa mer matte än matte 3, läser du upp till matte 4 kan du också söka till civil programmen, exempelvis civilekonom mm.

Qetsiyah 5314 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 13 apr 20:44 Redigerad: 13 apr 21:05

Det skadar heller inte att läsa mer matte än matte 3, läser du upp till matte 4 kan du också söka till civil programmen, exempelvis civilekonom mm.

Blandar du ihop civilingenjörsprogerammen och civilekonom? Civilekonom tillhör områdesbehörighet A4 som kräver matte3. Inget sammhällsvetenskapligt program kräver mer än matte 3!

Så behörighetsmässigt finns ingen användning av matte 4 om du inte går natur*, men det låter som att du gillar matte, det är bra! Jag hade en vän som läste matte 4 när han gick ekonomi, men det var ett undantagsfall. Det bästa är om du frågar SYV i några gymnasium i ditt område, eller förslagsvis någon lärare där du kommer läsa gymnasiematten?

Om du dessutom ligger före med matten är chansen större. Det enda riktiga problemet (utom om skolan skulle vara snål med pengar och om du inte hade legat före) är om programmet är upplagt med matte 1 i åk 1 och matte 2 i åk 2 och matte 3 i åk 3, då får ingen matte 4 plats. En annan sak att tänka på: om du går matte 4 kommer du gå det med natureleverna (eller teknik), så det beror på när naturarna går matte 4 och när du går matte 3. Matte 4 kan antingen komma på våren i åk2 eller i hösten i åk 3 för naturarna.

Ekonomi (inte ekonomi-juidik) har obligatorisk matte 3.

https://www.antagning.se/sv/dina-betyg/folkhogskola/sarskild-behorighet/omradesbehorigheter/

*mer specifikt kommer matte 4 inte ge dig direktbehörighet till några fler program efter gymnasiet om du går ekonomi, men om du kompletterar naturkurser på komux kommer du såklart redan ha en av kurserna, ma4, klar.

Dracaena 1730 – Tillträdande Moderator
Postad: 13 apr 21:00 Redigerad: 13 apr 21:02

Du har rätt Qetsiyah, jag lät förmodligen civil i civilekonom lura mig, bra länk btw, den har TS definitivt användning av. 

 

Fråga till TS, vad menar du med 'liknande'? Syftar du på någon variant av ekonom som typ civilekonom, företagsekonomi etc (olika program som behandlar ekonomi) eller menade du något annat? 

Dracaena skrev:

Du har rätt Qetsiyah, jag lät förmodligen civil i civilekonom lura mig, bra länk btw, den har TS definitivt användning av. 

Haha, egentligen är det "civil-" i civilingenjör som har lurat oss alla, den betyder inte det civil betyder egentligen (eller?). Civilpolis tex. 

Jaggillarmatte123 5
Postad: 13 apr 22:48

Med "liknande" menar jag det du tolkar det som. Ett yrke där man analyserar och utvärderar ekonomin, finansiering, marknadsföring.

Svara Avbryt
Close