4 svar
44 visningar
Yassi4 217
Postad: 14 okt 2020

ekvation

x-32-2x+13=6

Är det som jag har fastnat på,  jag har haft flera olika lösningar som -47 och -12 vilket jag är osäker på hur jag kom fram till?

 

Först så förlänger jag täljaren så att nämnaren blir sex. 

Sen slutar jag med 

(3x-9)-(4x+1)=36

Albiki 5072
Postad: 14 okt 2020

Hej,

Du skulle slutar med (3x-9)-(4x+2)=36(3x-9)-(4x+2)=36 istälet.

Engineering 874
Postad: 14 okt 2020
Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

 

Yassi4 skrev:

x-32-2x+13=6

Är det som jag har fastnat på,  jag har haft flera olika lösningar som -47 och -12 vilket jag är osäker på hur jag kom fram till?

 

Först så förlänger jag täljaren så att nämnaren blir sex. 

Sen slutar jag med 

(3x-9)-(4x+1)=36

Du har missat att multiplicera 1an i din högra parentes med 2. Annars ser det rätt ut

Yassi4 217
Postad: 14 okt 2020
Engineering skrev:
Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

 

Yassi4 skrev:

x-32-2x+13=6

Är det som jag har fastnat på,  jag har haft flera olika lösningar som -47 och -12 vilket jag är osäker på hur jag kom fram till?

 

Först så förlänger jag täljaren så att nämnaren blir sex. 

Sen slutar jag med 

(3x-9)-(4x+1)=36

Du har missat att multiplicera 1an i din högra parentes med 2. Annars ser det rätt ut

Oh ja tack! Så först är det 

 

3x-9-4x-2 utanför parantesen som blir 36

3x-4x= -x

-x-9-2= -x-11=36

Eller

3x+4x-9-4x+4x-2= 36

7x-11=36

7x=47

x= ??

Engineering 874
Postad: 14 okt 2020
Yassi4 skrev:
Engineering skrev:
Visa spoiler

Skriv ditt dolda innehåll här

 

Yassi4 skrev:

x-32-2x+13=6

Är det som jag har fastnat på,  jag har haft flera olika lösningar som -47 och -12 vilket jag är osäker på hur jag kom fram till?

 

Först så förlänger jag täljaren så att nämnaren blir sex. 

Sen slutar jag med 

(3x-9)-(4x+1)=36

Du har missat att multiplicera 1an i din högra parentes med 2. Annars ser det rätt ut

Oh ja tack! Så först är det 

 

3x-9-4x-2 utanför parantesen som blir 36

3x-4x= -x

-x-9-2= -x-11=36

Eller

3x+4x-9-4x+4x-2= 36

7x-11=36

7x=47

x= ??

Det övre är korrekt. Alltså -x-11=36, sen kan du lösa vad x blir

Svara Avbryt
Close