4 svar
36 visningar
pademrose är nöjd med hjälpen
pademrose 163
Postad: 17 maj 17:18

ekvation

Jag tänkte att svaret skulle vara x=5987, eftersom parantesen då blir 0, men i facit står det även att x=5985, vilket jag inte riktigt förstår. 

Eagle314 133
Postad: 17 maj 17:21 Redigerad: 17 maj 17:23

Jag hade börjat med att göra en substituering, nämnligen t=5987-x. Då får man ekvationen t2-2t=0vilket man enkelt kan lösa till t=2 eller t=0. I substitueringen får man då 2=5987-x och 0=5987-x som ger lösningarna x=5985 respektive 5987. 

Man kan även direkt förenkla ekvationen till (5987-x)(5987-x-2)=(5987-x)(5985-x)=0som genom nollproduktmetoden direkt ger x=5987 och x=5985.

Laguna Online 29159
Postad: 17 maj 17:24

Här är en annan tråd om samma fråga: https://www.pluggakuten.se/trad/los-ekvationen-649/?#post-3eea5834-94d4-4742-a4f7-b17200973a41

pademrose 163
Postad: 17 maj 17:32
Laguna skrev:

Här är en annan tråd om samma fråga: https://www.pluggakuten.se/trad/los-ekvationen-649/?#post-3eea5834-94d4-4742-a4f7-b17200973a41

Tack!

pademrose 163
Postad: 17 maj 17:32
Eagle314 skrev:

Jag hade börjat med att göra en substituering, nämnligen t=5987-x. Då får man ekvationen t2-2t=0vilket man enkelt kan lösa till t=2 eller t=0. I substitueringen får man då 2=5987-x och 0=5987-x som ger lösningarna x=5985 respektive 5987. 

Man kan även direkt förenkla ekvationen till (5987-x)(5987-x-2)=(5987-x)(5985-x)=0som genom nollproduktmetoden direkt ger x=5987 och x=5985.

Tack för hjälpen, jag fattar!

Svara Avbryt
Close