4 svar
51 visningar
DreamChild är nöjd med hjälpen!
DreamChild 43
Postad: 20 aug 2018

Ekvationen med konjugaterna

Försöker lösa ut följande uppgiften:

Allt jag får är :

2i(x+yi)-(x-yi)=-1-i

Problemet blir när jag försöker sammla ut termerna för x och y ur

x+yi=(1+xi+y+i)/-2

Xet innehåller i, men hur gör jag mig av med den? Kanske jag sammlar termerna på ett fel sätt

Ryszard 209
Postad: 21 aug 2018

Hej! 

Eftersom vissa termer innehåller i och uttrycket x+yi betyder att de reella talen utan "i" representeras av x , medans de termer som har i som faktor, representeras av y. 

tomast80 2377
Postad: 21 aug 2018

Du krånglar till det en del. Det räcker att du skriver det på formen:

f(x,y)+i·g(x,y)=a+bi f(x,y)+i\cdot g(x,y)=a+bi

Sedan fås:

(VL)=(HL)f(x,y)=a \Re(VL)=\Re(HL)\Rightarrow f(x,y)=a

samt

(VL)=(HL)g(x,y)=b

DreamChild skrev:

Försöker lösa ut följande uppgiften:

Allt jag får är :

2i(x+yi)-(x-yi)=-1-i

Problemet blir när jag försöker sammla ut termerna för x och y ur

x+yi=(1+xi+y+i)/-2

Xet innehåller i, men hur gör jag mig av med den? Kanske jag sammlar termerna på ett fel sätt

2i(x + yi) - (x - yi) = -1 - i

2xi - 2y - x + yi = -1 - i

-(x + 2y) + (2x + y)i = -1 - i

Följ nu rådet från tomast80 och identifiera real- respektive imaginärdelarna i VL och HL.

DreamChild 43
Postad: 21 aug 2018

Tack! 

Svara Avbryt
Close