3 svar
36 visningar
Liaa1 15
Postad: 14 feb 17:40

Ekvationer

(x+3)^7+(x+3)^6=0 

 

I facit står det att man ska börja med att ta denna ekvationen till (x+3)^6  x (x+4) men jag förstår inte det steget. 

Trinity2 1268
Postad: 14 feb 17:45

Yngve 37700 – Livehjälpare
Postad: 14 feb 17:46

Hej.

Pröva att tillfällig döpa om x+3 till a.

Då blir ekvationen a7+a6 = 0

Lös ut a.

Byt sedan tillbaka till x+3 och lös ut x

Henning 2055
Postad: 14 feb 17:46

Dom menar att du först ska faktorisera för att få ett enklare uttryck.

Dvs (x+3)7+(x+3)6=0 Är detsamma som (x+3)6·(x+3)+(x+3)6=0 Bryt ut den gemensamma faktorn vilket ger(x+3)6·((x+3)+1))=0osv

Svara Avbryt
Close