Aliiicccia är nöjd med hjälpen
Aliiicccia 2
Postad: 4 feb 16:03

Ekvationssystem med 3 obekanta

Jag har helt fastnat. Ekvationssystemet ser ut såhär:

x - y + z = 3

6x + 9y + 4z =9

12x + 6y - z = 4

Jag har användt mig av ekvation 1 för att få fram y = x + z - 3 och sedan suttit in den i de andra ekvationerna så att det ser ut såhär nu:

x + z - 3 = y

15x + 13z = 36

18x - 5z = 22

 

Men när jag sedan ska räkna med ekvation 2 och 3 så blir svaret helt fel. Jag hittar inte var det gått snett.

Yngve 27233 – Live-hjälpare
Postad: 4 feb 16:07 Redigerad: 4 feb 16:18

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Ekvation 3 stämmer inte. Kontrollera den.

(Men det är enklare att använda sig av additionsmetoden här. Börja t.ex.med att addera ekvation 1 till ekvation 3 för att eliminera z)

Svara Avbryt
Close