3 svar
34 visningar
ElinaS är nöjd med hjälpen
ElinaS 5
Postad: 24 nov 22:45 Redigerad: 24 nov 22:53

Elastisk stöt


Enligt en tidigare tråd med samma uppgift verkar det som om man ska använda substitutionsmetoden, och att svaret ska bli y=2v/3 på a).

Men jag får alltid att det blir v=2x/3 eller y=-x/3 beroende på hur jag gör. Kan någon visa hur den löser uppgiften så jag kan se vart jag tänker fel?

Dr. G Online 7380
Postad: 24 nov 23:12

v2=(x+2y)2=x2+4xy+4y2v^2=(x+2y)^2=x^2+4xy+4y^2

4xy+2y2=04xy+2y^2 = 0

2y(2x+y)=02y(2x+y) = 0

En faktor i VL måste vara 0. 

ElinaS 5
Postad: 25 nov 14:27 Redigerad: 25 nov 15:20

Jag löste uppgiften.

Så här gjorde jag:


v=x+2y medför y=(v-x)/2 (ekv1)

v^2=x^2+2y^2 medför att
y^2=(v^2-x^2)/2
y^2=(v-x)(v+x)/2 (ekv2)

Jag kombinerade sedan ekv1 och ekv2 och fick 

x= -v/3 vilket svarar på fråga b).

Satte sedan in x=v-2y i den ekvationen och fick tillslut 

y=2v/3 vilket skulle vara rätt svar på a).

Programmeraren Online 968
Postad: 25 nov 17:02

Det är ett bra sätt att lösa uppgiften.

Svara Avbryt
Close