5 svar
785 visningar
alose1 är nöjd med hjälpen
alose1 30
Postad: 14 okt 2020 14:13

Elektricitet, kretsar. Lamporna i figuren är identiska. Vilka påståenden stämmer?

Hej, 
Jag förstår verkligen inte denna uppgiften. Har försökt på alla möjliga sätt och får alltid fram samma svar. Y lyser starkast, och Z lyser svagast. Har försökt googla för att få fram lösningar jag kan förstå men hittar inget som hjälper mig. 
Svaret skall vara C) Lampa Z lyser svagare än lampa Y och D) Lampa Y lyser svagare än lampa X.

Snälla hjälp! Tack på förhand :)

haraldfreij 1315
Postad: 14 okt 2020 14:41

Hur starkt lamporna lyser beror på hur stor ström som går genom dem. Om spänningen över spänningskällan till vänster är U, och varje lampa har resistens R, hur stor ström går då genom de olika lamporna?

ripmig 25
Postad: 14 okt 2020 14:42

Okej så, min teori är att Z lyser svagare än Y eftersom elektronerna alltid vill ta den lättaste vägen, och både Y vägen som Z vägen har två lampor, men Z vägen är betydligt längre så inte lika många elektroner "vill" ta den vägen. Svaret till andra den andra tror jag är att X är första lampan på X vägen medan Y är andra lampan på Y vägen, så att elektroner har blivit svagare efter de passerat den första lampan på Y vägen. 

Ärligt tho jag har ingen aning men lycka till bre.

alose1 30
Postad: 14 okt 2020 15:18 Redigerad: 14 okt 2020 15:28
haraldfreij skrev:

Hur starkt lamporna lyser beror på hur stor ström som går genom dem. Om spänningen över spänningskällan till vänster är U, och varje lampa har resistens R, hur stor ström går då genom de olika lamporna?

Försöker tänka på detta sätt men får fel ändå. Om spänningen över späningskällan är U, så kommer spänningen över Y vara U/2 eftersom det är en seriekoppling, resistansen R , strömmen för Y blir då I= U/ 2R. Om ersättningsresistansen för parallellkopplingen till höger blir R/2 blir ersättningsresistansen för X = 3R/2. Spänningen blir U/2 då X är seriekopplad med parallellkopplingen, vilket ger oss I= U/3R. Y får resistansen R och spänningen U/2, strömmen blir då I=U/2R?? Men detta är ju fel också fel

haraldfreij 1315
Postad: 14 okt 2020 16:12

Jag ska försöka gå igenom din lösning steg för steg. Generellt tror jag att du ska försöka vara noggrannare med vilka delar du tar ersättningsresistens för, och beräknar spänning över, för jag det känns som att du blandar ihop det lite grann.

Om spänningen över späningskällan är U, så kommer spänningen över Y vara U/2 eftersom det är en seriekoppling, resistansen R , strömmen för Y blir då I= U/ 2R.

Helt rätt! Man kan också tänka att spänningen över de två seriekopplade lamporna (Y och den över) är U, och deras resistens 2R (seriekoppling), vilket ger samma ström I=U/2R.

Om ersättningsresistansen för parallellkopplingen till höger blir R/2 blir ersättningsresistansen för X = 3R/2

Här förvillar du dig. X har resistensen R, varken mer eller mindre. Däremot är ersättningsresistensen för hela den högra delen (X + parallellkopplingen) 3R/2, så strömmen genom X kommer vara U/(3R/2) = (2U)/(3R) (all ström som går genom den högra delen går genom X).

Spänningen blir U/2 då X är seriekopplad med parallellkopplingen, vilket ger oss I= U/3R

Nej. Att spänningen halveras när du har en seriekoppling gäller bara om resistensen över de två delarna är lika stor. Här har du ju ett motstång seriekopplat över två motstånd, så du kan inte tänka så.

För att få fram strömmen genom Z är det enklaste att se att eftersom de två parallellkopplade motstånden är lika stora, så kommer lika stor ström gå genom båda, alltså ((2U)/(3R))/2=U/(3R). Ett annat sätt att räkna ut det är att se att strömmen genom parallellkopplingen är (2U)/(3R), och dess ersättningresistens är R/2, så spänningen över den är (2U)/(3R)*R/2=U/3. Alltså har du spänningen U/3 över Z, och strömmen blir U/(3R).

Hoppas att det blev tydligt.

alose1 30
Postad: 15 okt 2020 09:38
haraldfreij skrev:

Hoppas att det blev tydligt.

Jättebra förklaring, nu förstår jag! Jag har verkligen krånglat till det för mig. Tack för hjälpen!!!

Svara Avbryt
Close