3 svar
32 visningar
Moonie är nöjd med hjälpen
Moonie 10
Postad: 3 dec 2020 Redigerad: 3 dec 2020

Elektricitet och magnetism

Vilka egenskaper påverkar resistansen i en tråd?

jag förstår inte vad det menas, kan någon förklara?

Alex111 237
Postad: 3 dec 2020

Resistans är trådens förmåga att göra motstånd mot strömmen, dvs. bromsa strömmen från att passera (den kan passera, fast strömmen kräver en större kraft för att komma igenom en tråd med hög resistens). Är det hög resistans, är det svårt för strömmen att passera (högt motstånd). Är det låg resistans, är det lätt för strömmen att passera (lågt motstånd). 

 

Det som påverkar resistansen i en tråd är vilket material den är gjord av. T.ex aluminium är en bra elektrisk ledare, vilket gör att resistansen är låg i en tråd med aluminium. En vanlig plasttråd är ju en isolator, som innebär att den är en dålig elektrisk ledare. Detta gör att resistansen blir hög genom en tråd gjort av plast. 

 

En annan egenskap som påverkar resistensen är hur bred vs. lång tråden är. Om det är en kort och bred tråd, då gör det sträckan för strömmen att passera till kort, samtidigt som den breda tråden ger mer utrymme för strömmens laddningar att passera. Om det däremot är en lång och smal tråd, ger det lite space för ström att passera, och strömmen måste vandra en längre sträcka. Jag hoppas du förstod alltihopa nu. 

 

Som lite överkurs kan jag tillägga att i gymnasiet (om man går natur/teknik), gör man mkt beräkningar, och för att beräkna resistansen kan man använda sig av formeln R (resistans)=U (spänning)/I (ström), som är Ohms lag, och formeln Resistans=Resistivitet (beror på material)*(trådens längd/trådens area).

Moonie 10
Postad: 3 dec 2020

Tack så mycket !!!

Alex111 237
Postad: 5 dec 2020

Det var min ära att hjälpa till :)

Svara Avbryt
Close