10 svar
48 visningar
Sputnik67 Online 57
Postad: 11 jan 2021

Elektriska kretsar

Hej! Jag vet varför amperemetern ökar, och det är för det går igenom ström när det blir en sluten krets och att det inte alls går ström igenom om det är en öppen krets. 

På voltmetern vet jag dock inte. 

Freddebram 10
Postad: 11 jan 2021

skulle tro att alla blir oförändrade då det redan är en sluten kretts på sitt sätt. Elektronerna har ett varv att gå redan så strömbrytaren gör ingen skillnad. Spänningen är ju lika här överallt bland resistorerna och strömmen innan alla resistorer påverkas inte heller. Det är min hypotes iaf

Det ändras. Motståndet till vänster kommer att kortslutas, så all strömmen kommer att ta genvägen högst upp. Detta gör att resistansen i hela kretsen ändras, och eftersom batteriets spänning inte ändras, så ...

Sputnik67 Online 57
Postad: 12 jan 2021

aha juste

Sputnik67 Online 57
Postad: 12 jan 2021

Ohms lag

Sputnik67 Online 57
Postad: 12 jan 2021

Vänta Smaragdalena. Så när strömbrytaren ansluts så kommer strömmen vandra genom den längst upp istället för den längst ner med resistorerna.

Just det. Om vi för enkelhets skull räknar med en ideal voltmeter med oändlig resistans, hur kommer då strömmen genom resistorn till höger att ändras?

Sputnik67 Online 57
Postad: 12 jan 2021

Egentligen borde det väl vara att den minskas eftersom att spänning mäter hur mycket energi det tar att föra en laddning till en sida till en annan. Så om det inte finns någon resistans så borde det krävas mindre energi att föra en laddning till den andra sidan. 

Men tydligen ökar den; och jag kan ana att det har någonting med att resistorna minskar spänningen med (R x I) i och med att man går med strömriktningen när strömbrytaren är öppen.

Sedan kanske jag är helt ute och cyklar :)

Vilken var ersättningsresistansen när strömbrytaren var öppen, d v s nr det var två stycken likadana seriekopplade motstånd? Vilken är ersättningsresistansen när strömbrytaren är sluten, d v s när det bara är ett motstånd?

Sputnik67 Online 57
Postad: 12 jan 2021

Det var väl resistansfritt när strömbrytaren var sluten eller? I varje fall så blir ersättningsresistansen lägre när strömbrytaren är sluten. Så desto mer resistans det finns i en krets desto mindre spänning blir det eller är det åt andra hållet?

Om det är så att strömmen är konstant, ja, men det är vanligare att det är spänningen som är konstant, som i ett eluttag eller ett batteri. 

Svara Avbryt
Close