4 svar
18 visningar
matte249 är nöjd med hjälpen!
matte249 86
Postad: 6 dec 2017

Elektrodpotential

Varför släpper en elektrod ifrån sig elektroner för att sedan plocka upp dem? Hur är H2O (som jag antar är det som får Elektroden att tillfälligt släppa elektroner) tillräckligt elektronegativt för att dra åt sig en (plusladdad)kopparjon, och varför är det koppar(II)jon?

Vilken reaktion handlar det om?

matte249 86
Postad: 6 dec 2017

I min bok står det såhär:

En Zinkstav i en elektrolytlösning. I samband med att vissa zinkatomer oxideras frigörs elektroner som går ut i lösningen. I takt med att laddningskillnaden ökar kommer alltfler joner att reduceras så att zinkatomer återbildas. Jämvikten mellan oxidationen och reduktionen är avgörande för laddningsskillnaden mellan staven och lösningen (och därmed för elektrodpotentialen)

Om det inte finns någon spänning (antingen en pålagd spänning vid en elektrolys, eller den spänning som bildas i en galvanisk cell) så är det en dynamisk jämvikt mellan zinkjoner och zinkatomer. I en galvanisk cell sker den spontana reaktionen, och vid en elektrolys tvingar man den motsatta reaktionen att ske.

matte249 86
Postad: 6 dec 2017

Tack för svar! blev lite rörigt nu trådar då jag är ny till sidan.

Vad jag frågor om är som jag har förstått så om man sätter en Cu-stav i en elektrolyt så kommer staven bli laddad? Eftersom att det sker en väldigt liten redoxreaktion
Oxidation    -      Cu(s) + Elektrolyt(aq) --> Cu+2(aq) + 2E-

Reduktion   -       Cu+2(aq) + 2E- --> Cu(s)

Som på denna bild

http://ehinger.nu/undervisning/images/stories/kemi-1/oxidation-och-reduktion/kopparbleck-i-kopparsulfat.png

Svara Avbryt
Close