1 svar
142 visningar
BaraSara01 5
Postad: 26 maj 2020 01:31

Elektromagnetism och Jordens magnetfält

Hej!

Jag behöver hjälp med en uppgift där jag ska räkna ut jordmagnetsfältets horisontalkomposant. Här är själva uppgiften:

 

Det är b) och c). Det jag har gjort är att försöka använda mig av en formel för magnetisk flöde, där man använder permabilitet, ström och avstånd från en lång rak ledare:

 

 

Då får jag svaret 14 mikroT (14 * 10-6). För att sedan få den horisontella vektorn som är horisontalkomposanten använde jag mig av:

 

14 * 10-6 * cos(40°)

 

vilket gav mig ett svar på ungefär 11 mikroT, vilket inte är rätt svar. Undrar vad det är jag har gjort fel? Och hur ska jag gå till väga för att räkna ut c)?

 

Jag pluggar inför ett prov och detta är en övningsuppgift. Korrekta svaren står på bilderna, jag vill bara förstå hur man kommer fram till det svaret utifrån mina beräkningar och/eller annat? Uppskattar all hjälp, tack på förhand!

SaintVenant 3755
Postad: 26 maj 2020 03:30

Varför multiplicerar du med cos(40°)? Du vet inte vad resultanten har för storlek, du vet fältet från ledaren som pekar åt vänster och det är en komposant. Den andra komposanten uppåt är den du söker.

På c) menar de styrka som resultanten av jordmagnetfältets horisontella och vertikala komposanter. Du vet vinkeln mellan dessa två så...?

Svara Avbryt
Close