3 svar
22 visningar
plantmom 29
Postad: 7 maj 22:41

Elektromagnetism - potential

Hej! Jag förstår inte hur jag ska lösa den här uppgiften. Min tanke är att integrera E_x över en sträcka d i gränsskiktet för att få potentialskillnaden (dvs spänningen). Men jag vet inte hur jag ska ta reda på avståndet d? I en facit-video står det att man ska integrera från minus oändligheten till positiva oändligheten. Men jag förstår inte varför? Vad står x ens för i E_x? Är det avståndet i gränsskiktet?

Bild på facit finns längre ner.

Här är facit från videon:

Pieter Kuiper Online 7428
Postad: 7 maj 23:22

Det är bara att göra en plot för att se hur snabbt det går mot gränsvärdet:
https://www.pluggakuten.se/trad/maximalt-varde-pa-elektriska-faltet/?order=all#post-d527d87c-4cfe-44fb-ba1d-b16900f82192 

plantmom 29
Postad: 7 maj 23:58 Redigerad: 8 maj 00:01

Jag förstår inte riktigt. Varför ska man göra det? Och varför väljer man just oändligheten som gränser i såna fall?

Grejen är att jag inte förstår hela situationen. Det är inte givet i uppgiften att det är ett homogent elektriskt fält, vilket jag även tvivlar på att det är på grund av halvledarnas materiella egenskaper. Men om det inte är homogent, hur ska man integrera om det inte finns ett tydligt avstånd mellan de olika laddningssidorna? Kan man se det på hur E_x ser ut, eller hur ska man tänka?

Pieter Kuiper Online 7428
Postad: 8 maj 00:33

Om man integrerar fältstyrkan, får man en potentialskillnad.

Tänk bara på att integrera fältet av en sfär till oändligt långt bort. Det ger en skillnad i potential som går som 1/r om man sätter U=0.

Svara Avbryt
Close