2 svar
655 visningar
jajamensan123 15 – Fd. Medlem
Postad: 3 jan 2018 02:28

Elektronegativitet

Vad får man för information utifrån elektronegativiteten? Hur kan man använda denna kunskapen inom kemin?

Smutstvätt 22942 – Moderator
Postad: 3 jan 2018 09:54

Elektronegativitet berättar bland annat om vilken förening som bildas vid en reaktion mellan två ämnen. Om skillnaden är mycket liten bildas i regel en molekylförening, medan ett salt bildas om skillnaden i elektronegativitet är stor. 

kalleskaviar 6 – Fd. Medlem
Postad: 7 jan 2018 23:34

Elektronegativitet berättar hur reaktivt ett ämne är. I grund och botten berättar det för oss hur gärna en atom vill plocka upp elektroner. Halogener, som är väldigt reaktiva och gärna tar upp en extra elektron, har som tur hög elektronegativitet. Alkalimetaller är också väldigt reaktiva, men de vill hellre ge bort en elektron än att ta upp en. Som tur har de väldigt låg elektronegativitet, eller så kan man säga att de har hög elektropositivitet.

Elektronegativitet är också avgörande för att bestämma vilken typ av bindning som finns mellan atomer. Atomer med samma elektronegativitet binds med kovalenta bindningar, medans atomer med olika elektronegativitet binds med polära kovalenta bindningar.

Det finns många fler anledningar att ha koll på elektronegativitet, men när du blir erfaren kommer du inte att tänka på just elektronegativitet särskilt mycket då det är väldigt grundläggande fakta.

Svara Avbryt
Close