1 svar
21 visningar
Axel98 1
Postad: 23 feb 2021

Elektronik- elektrisk krets

På ingången Vpuls kommer det 5 ms långa pulser med amplitud 4 V. Så länge det kommer en puls med max 50 ms periodtid är det lugnt och utgången Reset' ska vara hög. Blir det länge tid än 60 ms mellan pulserna ska utgången Reset' gå låg, och LED tändas. Välj värde på R3 och R4 så att den önskade funktionen uppnås. Välj värden ur E12-serien.

 

Hejsan! Jag har fått uppgiften ovan och förstår hur kretsen fungerar. Q1 har till uppgift att ladda ur C1 varje gång det kommer in en puls på Vpuls. Om pulserna kommer för långsamt hinner C1 ladda upp sig till en för hög nivå. U1, som är kopplad som en komparator (spänningsjämförare), kommer då att signalera genom att tända LED. Dock vet jag inte hur jag ska börja räkna kretsen och få ut de önskade värde på R3 och R4. Skulle vara tacksam om någon hjälper mig komma igång

JohanF 2078
Postad: 23 feb 2021

Jag skulle tänka såhär:

- En enskild puls har förmodligen inget problem att ladda ur C1. Dvs att timern "nollställs" av varje puls.

- Det du måste se till är att C1 får inte hinna ladda upp till komparatorns triggnivå på 55ms (60ms-5ms). Eller kanske på 60ms, det beror på hur man definierar "tid mellan pulserna"?

- Uppladdningshastigheten av C1 kan du inte göra någonting åt, det bestäms av värdena på R1 och C1.

- Däremot kan du ställa  komparatorns triggspänningsnivå med R3 och R4. Den nivån måste alltså anpassas så att spänningen på C1 inte hinner dit på 55-60ms.

 

Kommer du vidare?

Svara Avbryt
Close