5 svar
66 visningar
student20 är nöjd med hjälpen
student20 70
Postad: 12 feb 2021 Redigerad: 12 feb 2021

Ellära

Hej,

Jag hoppas att någon kan förklara vad jag gör för fel.

Jag har U=400 V

Z=0.2+j 2,7

När jag försöker räkna ut skenbara effekten med hjälp av komplexa tal så får jag:

S=400^2/(0.2+j2.7)= 4365,6- j58936 Va

Jag undrar varför får jag en reaktiv effekt som är minus, när jag inte har en kapacitiv impedans?

Tacksam för hjälp.

JohanF 2010
Postad: 12 feb 2021

Det verkar bara vara en fråga om definitioner för att man ska få samma tecken på vinklarna för komplex impedans och komplex effekt.

JohanF 2010
Postad: 13 feb 2021
JohanF skrev:

Det verkar bara vara en fråga om definitioner för att man ska få samma tecken på vinklarna för komplex impedans och komplex effekt.

Dvs den skenbara effektens tecken stämmer bara om du använder komplexkonjugatet av strömmen vid beräkningen.

student20 70
Postad: 13 feb 2021

Tack för svaret! Jag har ett nät där jag försöker räkna ut kortslutningsströmmen till en kund.

Har bifogat en bild för bättre förståelse. Felet är att reaktiva effekter är negativa och jag har ingen kapacitiv impedans. Men förstår inte riktigt vad jag har gjort för fel. Så du menar att jag ska använda komplexkonjugering av strömmen på slutet av beräkningen?

JohanF 2010
Postad: 13 feb 2021 Redigerad: 13 feb 2021

Såhär förstår jag. Jag tycker att du ska fråga din föreläsare för att se om du får en bättre förklaring. Men jag tror inte att det finns någon bättre. Eller om det finns någon annan här på forumet kanske…

Vad jag förstår så vill du kunna relatera tecknet på den fasvinkel som skiljer spänning från ström över en last (spänning efter ström för kapacitiv last, dvs negativ fi enligt definitionen. Spänning före ström för induktiv last, dvs positiv fi enligt definitionen), med fasvinkeln mellan reell effekt och reaktiv effekt. Men eftersom det inte finns någon fysikalisk koppling som säger att den reella effekten ska ha samma referensfas som strömmen så måste fasvinkel mellan reell och reaktiv effekt definieras på motsvarande sätt. Man definierar helt enkelt att kapacitiv last ger negativ reell effekt och induktiv last ger positiv reell effekt.

Vill man sedan att det matematiska beräkningsverktyget med komplexa tal ska kunna användas och ge samma resultat så måste man helt enkelt definiera beräkningen av den skenbara effekten som S=U·I*, dvs multiplikation mellan den komplexa spänningen och komplexkonjugatet av strömmen.   

Om jag förstått din uppgift rätt så tycker jag att du ska räkna ut ersättningsimpedansen av lasterna, och därefter räkna ut strömmen utifrån det, I=U/Z. Så får man fi som fasvinkelsrelationen mellan U och I, precis som vi vill. Det frågas ju inte efter den skenbara effekten så det är lite av en omväg att räkna med den. Och om det hade frågats efter den skenbara deleffekterna så hade du behövt räkna ut den med S=U·I*om du använder komplexa matematik (och sedan samma formel när du räknar ut totalströmmen ifrån den skenbara totaleffekten)  

student20 70
Postad: 13 feb 2021

Tack för en mycket bra förklaring.

Svara Avbryt
Close