2 svar
54 visningar
Eli123be 94
Postad: 4 dec 2018

ellära

hur fördelar sig spänningen för de olika komponenterna i en serie vs en paralellkoppling?

Alan123 293
Postad: 4 dec 2018 Redigerad: 4 dec 2018

Hej!

Om du har en parallellkoppling, som på bilden nedanför:

Så kommer spänningen över både R1 samt R2, vara lika stora.

Dvs UR1=UR2.

I en seriekoppling däremot så beror spänningen över varje resistor på vilket motstånd det är. Låt oss säga att vi har ett motstånd R1=5Ω, samt ett motstånd på R2=10Ω. Enligt ohms lag:U=R*I, får vi att spänningen över vardera resistorer blir:

UR1=5*IUR2=10*I

I en seriekoppling är strömmen lika stor genom båda resistorerna R1 samt R2, vilket ger oss att spänningen över resistor R2 är större än spänningen över resistor R1.

Så kort och gott, parallellkoppling: lika spänning över varje resistor!

seriekoppling: spänningen genom varje motstånd är inte den samma! Den beror på motståndets resistans! Om resistansen i båda resistorerna R1 och R2 är lika så är ju spänningen över dem lika, vilket är ganska självklart :)

Hoppas det var till någon hjälp :)

Meningen är ju att du skall förklara vad du själv tänker, så vad tror du?

För att ge en ledtråd. I våra hur är alla apparater vi kopplar in för 230V och vi kan sätta in och ta bort apparater utan att andra apparater påverkas. Seriekopplar vi eller parallellkopplar vi då?

Å andra sidan, en julljusstake med 7 lampor kopplas in på 230V men varje lampa är märkt för 33V. Vi vet också att om en lampa går sönder eller skruvas ut slocknar alla lamporna. Är detta en serie eller parallellkoppling?

Svara Avbryt
Close