4 svar
46 visningar
Zorikan2017 223
Postad: 27 jan 16:21

Ellära upg 14.31 b

 


Varför blir det en motsatt riktning strömmen i högra masken/kretsen? Blir det alltid en motsatt riktning på strömmen når strömmen möts i en knutpunkt? Strömmen från 3ohm resistorn är 1A och varför går all ström från denna motriktad mot B och inte igenom 6ohm resistorn? 
hur jag tolkar att strömmen går är 0.25 A genom 6ohm resitorn. Och 0.25 A i knutpunkten B. Men här delar ju sig strömmen så den ena ska vara 1 A och den andra 0.25 A. 
men strömmen i slutändan mellan b och c ska vara 0.75A i riktning C mot B alltså motsatt strömmens riktning? Hur går det ihop? När denna 0.75 A går till B vad händer med strömmen här? Går den igenom vänstra masken och högra masken då?

ThomasN 1816
Postad: 27 jan 17:04

När B och C är ihopkopplade så får du en spänningskälla på 1.5V kopplad direkt över 6ohm resistorn. Strömmen genom resistansen bestäms helt och hållet av spänningskällan.
Samma sak med den högra delen. Du får en spänningskälla på 3V kopplad direkt över resistansen 3ohm.

Man kan t.o.m rita upp kretsarna var för sig och räkna ut de här strömmarna. Ta och gör det och rita hur strömmarna går!
Det kluriga är vad som händer i den gemensamma B-C ledaren när man kopplar ihop dem igen. Men om du tittar på de separerade kretsarna så ser du att de kommer att gå mot varandra.

Zorikan2017 223
Postad: 27 jan 17:14

Tack Thomas! 
men jag förstår inte varför all ström 1A går genom b-c ledning och i motsatt riktning? Varför går inte lite igenom 6ohm resistorn? Sedan är det komplicerat att förstå resultant strömmen. I knutpunkt B så delar den sig 1A och 0.25 A. Men resultanten blir 0.75A och i motsatt riktning! Påverkar detta inte den vänstra masken? Vart tar den motsatta strömmen vägen någonstans? Den går väl knappast igenom spänningskällorna igen med motsatt riktning?

ThomasN 1816
Postad: 27 jan 20:42

Man kan tänka som så att du faktiskt har en ström på 1A åt ena hållet och en på 0.25A åt andra hållet, samtidigt.
Men ström är ett mått på hur många laddningar som passerar ett tvärsnitt i ledaren per tidsenhet och vi kan inte skilja vilka som går åt vilket håll. Så i "medeltal" går det så många laddningar som motsvarar 0.75A, i den dominerande riktningen.

Om du räknar på samma sätt när man kopplar ihop A-C så ser du att strömmarna blir lika stora, och motriktade här också.

De "strecken" som förbinder komponenterna är ideala ledare som saknar resistans. De kan svälja hur mycket ström som helst utan att påverkar dem eller omgivningen. (I verkligheten har ju ledningar också resistans).

En spänningskälla skickar ut ström från plus-polen och tar emot på minus-polen. Dessa båda strömmar måste exakt lika stora.

Hoppas detta ger svar på någon av dina funderingar. 

Zorikan2017 223
Postad: 27 jan 20:49

Okej det förklarar det lite bättre. Tack Thomas. Det är inte det lättaste ämnet ellära. 

Svara Avbryt
Close