1 svar
35 visningar
Bgboi är nöjd med hjälpen
Bgboi 27
Postad: 14 jan 20:32

Emission och absorptionsspektrum

Jag förstår inte vad emission och absorptionsspektrum är. Sedan fattar jag inte eller vad de svarta linjerna är eller de diagrammen när det bara är några få färger. Det har ju med att e- hoppar från olika skal? Så i absorption av energi blir det svarta streck för att e- åker upp i energinivåer och sedan bildas färger när de hoppar ner igen och frigör energi?

Trullespappa 58
Postad: 14 jan 21:35

Hej,

Detta kanske kan hjälpa:

En emissionslinje är en ljus linje i ett spektrum av ljus från någon ljuskälla. Linjerna uppkommer genom att varje ämne i ljuskällan avger ljus med vissa specifika våglängder när elektronerna i ämnets atomer övergår från ett högre energitillstånd till ett lägre.


En absorptionslinje är en mörk linje i ett spektrum av ljuset från en ljuskälla där ljuset passerat genom ett gasformigt ämne som absorberat vissa bestämda våglängder. Det som händer när en viss specifik våglängd absorberas av ett enskilt ämne är att elektroner i dess atomer övergår från en lägre energinivå till en högre. Det enskilda ämnet kan bara absorbera fotoner med precis den energi (våglängd) som motsvarar skillnaden i energinivåerna, och dessa är precis som för emissionslinjer specifika för varje typ av ämne.

Svara Avbryt
Close