mobogo 1
Postad: 4 apr 19:42

En fråga inom det ekonomiska kretsloppet

Hej! Jag har försökt att leta efter svar överallt både i min bok och på nätet men hittar ingenting som kan hjälpa...

Frågan är:

Vad händer inom kretsloppet och hur påverkas aktörerna då om Japan - som har lånat ut en massa pengar till resten av världen - drabbas av en enorm jordbävning som förstör stora delar av landet?

 

Jättetacksam för tips och hjälp.

bacon 22
Postad: 9 apr 01:37

Låt säga att Japan lånar pengar till Tyskland, som behöver dessa pengar för utvecklingen av sin infrastruktur. Självklart måste dessa pengar betalas tillbaka; dvs Tyskland står i skuld till Japan.

Om Japan nu utsätts för en naturkatastrof kommer det krävas stora finansiella resurser för att reparera skadorna. Tyskland, som lånat pengar, kommer nu behöva återbetala pengarna till Japan. 

Men riktigt så enkelt är det inte. Tyskland kan inte bara betala tillbaka pengarna på ett ögonblick, utan de lånade av en anledning. Det finns flera utfall av detta scenario, men ett av dem kan vara att räntan på lånet ökar så att Japan kompenserar för sin utgift (dvs lånet till Tyskland), vilket gör att de får tillbaka pengarna snabbare. Eller kan det vara ett förbestämt avtal där lånet mellan de två länderna inte kan påverkas av externa faktorer, vilket i sin tur gör att Japan helt enkelt får klara sig själv (eller åtminstone utan Tysklands utlånade pengar). 
Dock är frågan dåligt ställd i boken eftersom det är svårt att veta hur specifikt eller välmotiverat man ska svara.

Svara Avbryt
Close