5 svar
173 visningar
Freeme11 är nöjd med hjälpen!
Freeme11 7
Postad: 9 aug 2017

En fråga till Lärare inom Matematik

Hej allesammans!

Skolan börjar närmar sig och mina tankar inför detta är rätt så varierande. Självklart så ser jag fram emot skolstarten, dock så har jag en del funderingar som snurrat runt i mitt huvud. 

Mitt programval är det Naturvetenskapliga programmet. Detta val är jag 100% säker på eftersom att jag har kikat runt om hur programmet är upplagt, frågat runt osv. Den största funderingen är gällande något som jag hört i folkmun.

" Man har ett matte prov första dagen, det är skitsvårt. Om man misslyckas, skall man byta linje. " 

Stämmer detta? Jag känner personligen att jag har goda förkunskaper inom matematiken fast skulle ändå gärna vilja få höra någon kommentar från nån mattelärare på pluggakuten. Ja, jag har vetskap om att olika Gymnasieskolor testar olika saker fast ändå så har jag en aning om att någon här känner till / förstår meningen med dessa "prov". 

Har ni någon ide om vad lärarna kan förvänta sig att man har koll på? Något som man kan snabbrepetera sig inför? 

Tack på förhand!

Albiki 1963
Postad: 9 aug 2017

Välkommen till Pluggakuten!

Detta är första gången som jag läser att gymnasieskolor använder diagnostiska prov på Naturvetenskapsprogrammet; de förekommer på civilingenjörsutbildningar (exempelvis på Chalmers) men för mig är de obekanta på gymnasier.

Syftet med ett diagnostiskt prov i Matematik är att ge dig (och inte läraren) en indikation om du har vad som krävs för att kunna lära dig den matematik som behandlas på Naturvetenskapsprogrammet. 

Du ska inte fästa så stor vikt vid resultatet av ett diagnostiskt prov; din dagsform spelar en stor roll till hur du presterar. Det kan mycket väl vara så att du behärskar materialet som provet behandlar, men på grund av stress eller sjukdom eller allmänt hjärnsläpp så misslyckas du. Det viktiga är att du har nödvändiga förkunskaper och färdigheter för att kunna klara av Naturvetenskapsprogrammet. Om du har betygen som krävs och du känner inom dig att du behärskar matematiken som du lärt dig i grundskolan, så är det allt som behövs för att du ska ha goda möjligheter att klara Naturvetenskapsprogrammet.

Med andra ord: Ta det lugnt!

Albiki

SeriousCephalopod 612
Postad: 9 aug 2017 Redigerad: 9 aug 2017

Du kommer sannolikt att ha ett prov första eller andra matematiklektionen men det är då fråga om ett diagnostiskt prov för att se hur goda ens kunskaper är från grundskolan.

Ett sådant prov bör inte vara 'skitsvårt' men det kan vara så att man verkligen har problem med alla uppgifterna och tycker att det var skitsvårt. Om så är fallet så är det en förvarning om att man kommer att behöva arbeta hårdare än andra i början för att komma ifatt.

Det man bör ha koll på är grundskolematematiken så 9:ans matematikbok eller nationella proven för vad som är standard. Hjälper om man kan mer men man kommer inte testa för något annat om det inte är någon specialskola som kan förvänta sig att sina sökande är extra kunniga.

Freeme11 7
Postad: 9 aug 2017

Tack så mycket för era svar! Ni hjälpte verkligen. :)

Minounderstand 177
Postad: 10 aug 2017 Redigerad: 10 aug 2017

Trodde diagnostiska prov på gymnasiet var för att ge läraren en inblick i vilka förkunskaper eleverna besitter så att denne sedan kan avgöra vad som behöver repeteras osv.

Calsey 294
Postad: 15 aug 2017

Har man såna prov på tekniska programmet ? Ska gå NTI Stockholm.

Svara Avbryt
Close