3 svar
51 visningar
anitaaa 19
Postad: 14 okt 18:24

En kloss ligger i vila på ett lutande plan...

En kloss med massan 1,40kg ligger i vila på ett lutande plan enligt figuren. Vilket är det minsta möjliga värdet på friktionstalet μ?

Formel som måste användas är Ff=Fn·μ  μ=FfFn. Jag har kommit fram till att friktionskraften är 6,15N vilket är rätt enligt facit, men jag antog att normalkraften är m*g som vanligt, bara riktad rätvinkligt mot det lutande planets yta? Dock står det i facit att normalkraften är mg*cos(26,57). Jag vet att detta är tyngdkraftens kraftkomposant som är rätvinkligt mot det lutande planet, men varför skulle normalkraften vara lika stor som den? Är inte normalkraften alltid m*g? 

afulm 128
Postad: 14 okt 19:13

Tyngdkraften ar m*g. Normalkraften kallas normal eftersom den ar normal (vinkelrat) mot ytan, darfor ar normalkraften m*g*cos(26.57).

anitaaa 19
Postad: 14 okt 20:39
afulm skrev:

Tyngdkraften ar m*g. Normalkraften kallas normal eftersom den ar normal (vinkelrat) mot ytan, darfor ar normalkraften m*g*cos(26.57).

Ja det förstår jag nu, jag blev bara lite förvirrad då jag trodde att normalkraften alltid var lika stor som tyngdkraften oavsett vinkel, men det är alltså normalkraftens vertikala komposant som är lika stor som tyngdkraften då.

afulm 128
Postad: 15 okt 11:34

"men det är alltså normalkraftens vertikala komposant som är lika stor som tyngdkraften då"

 

Tyngdkraftens vinkelrata komposant ar val normalkraften ja, men det omvanda galler ju inte (vilket var vad du sa men kanske inte menade). Om du tar en komposant sa ar den lika med eller mindre an vektorn den ar en komposant av. Med det resonemanget far du att tyngdkraften ar mindre eller lika med en komposant till tyngdkraften som ar mindre an tyngdkraften sjalv.

Svara Avbryt
Close