2 svar
341 visningar
Aysa är nöjd med hjälpen!
Aysa 1448
Postad: 10 jan 2018

En krukväxt kan dö om man ger den för mycket vatten. Varför?

hejjjj... jag behöver hjälp med frågan ovanför jag vet att växten kommer dö om man vattnar för mycket eller för lite men vet inte varför exakt varför den dör om man vattnar mycket så jag behöver hjälp från er.

tack på förhand

PeBo 338
Postad: 12 jan 2018 Redigerad: 12 jan 2018

Även växter behöver syre för sin ämnesomsättning, och detta syre tas upp genom rötterna. Om rötterna är helt blöta hela tiden så kan inte växten andas och den kvävs. Det kan låta lite konstigt eftersom gröna växter tillverkar och släpper ut syre genom bladen, men av skäl jag inte känner till kan växten inte själv transportera syret den tillverkar i bladen till den plats där det behövs, eller så är det så att den inte kan tillverka tillräckliga mängder. Både växter och djur har en citronsyracykel som kräver syre för att kunna drivas.

Faktum är att även om det där är sant så blir det frågor kvar, som t.ex hur kan fiskar andas under vatten, och varför kan de inte andas i luften, och varför kan inte växters rötter ta upp syre ur vatten när fiskars gälar kan det. Ja, fiskar andas faktiskt luft under vattnet -- den lilla mängd syre som finns löst i vattnet kan fiskarna plocka upp med sina gälar. Jag tror svaret är att varje organism har "lungor" som är anpassade för normala förhållanden, och när man dränker en växt så är dess rötter helt enkelt illa anpassade för att ta upp det lilla syre som finns i vattnet, lika väl som fiskars gälar förstörs när de torkar och inte kan ta upp syre direkt från luften.

Här nånstans känner jag att jag är ute på tunn is, men jag tror att svaret är ungefär rätt. Berätta gärna om du hör eller ser nåt annat som förklarar vad som händer.

Aysa 1448
Postad: 12 jan 2018

PeBo tack för svaret.

Svara Avbryt
Close