4 svar
98 visningar
qwerty1234 är nöjd med hjälpen
qwerty1234 114
Postad: 7 mar 2021 10:41

En recessiv könsbunden genetisk defekt ärvs

Hej, pluggar på ett av slutproven för biologi 1 som finns på Magnus Ehingers hemsida ( https://ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/gamla-prov/slutprov-o-dyl/slutprov-i-biologi-a-nv1a-2004-06-01.html )

En del av provet involverar att man ska välja vilka av ett par påstående som är korrekta. Ett sådant påstående är följande...

 

En recessiv könsbunden (X-länkad) genetisk defekt ärvs ofta från morfar till dotterson.

 

Det står att detta påståendet är korrekt men jag förstår inte varför det är så. Varför just från morfar till dotterson? Skulle någon kunna förklara?

  1. Morfadern har en sjuk x-kromosom (och en y-kromosom).
  2. Modern/dottern får en sjuk x-kromosom från morfadern  (och en frisk från mormor)
  3. Dottersonen/sonen får en x-kromosom från sin mamma/dottern (och en y-kromosom från pappan). Mamman har hälften av sina ägg med sjuk x-kromosom (ärvda från morfadern) och hälften friska (ärvda från mormodern).

En dotterdotter får förmodligen en frisk x-kromosom från sin pappa, och det räcker för att hon inte skall bli t ex färgblind.

qwerty1234 114
Postad: 7 mar 2021 11:42

Okej, kanon förstår nu.

 

Fick däremot en annan fråga. Dottern bär ju på två X kromosomer där en är sjuk och en frisk. Dottern kommer ju då som du säger att inte vara färgblind. Men hur vet kroppen vilken X kromosom som är sjuk alltså inte ska användas hos dottern?

Den friska kromosomen ser till att det som behövs för normalt färgseende kommer att fungera. Det är detta som är en dominant gen - det behövs bara en för att den skall "visa sig". En kille har ju bara en enda x-kromosom, så om den är sjuk finns det ingen "tvilling" som kan reparera.

qwerty1234 114
Postad: 7 mar 2021 12:01

Super!

Tack för hjälpen!

Svara Avbryt
Close