5 svar
85 visningar
Zedrye2 52
Postad: 16 nov 2019 Redigerad: 16 nov 2019

En sockerbit i varmt vatten

Jag behöver ha lite hjälp att utföra denna frågan på ett lite mer avancerat sätt.

Om jag lägger en sockerbit på stekpannan och en annan i en liten pöl med vatten i stekpannan varför löses den i pölen fortare?

Jag tänker att när vattnet blir varmt så rör sig molekylerna snabbare och sockret löses upp, vattnet har en lägre kokpunkt än sockret också.


Vilken korkad fråga!  Sockerbiten i vattnet smälter inte, den löses upp. Det är två helt olika processer.

Zedrye2 52
Postad: 16 nov 2019

Den löses upp okej, kan du förklara varför?

Det korta svaret är: För att socker är vattenlösligt. Det halvlånga svaret blir att det kan bildas fler och starkare bindningar mellan sockermolekylerna och vattenmolekylerna än mellan sockermolekylerna. Det långa svaret innefatter ord som dynamisk jämvikt, entropi, entalpi och Gibbs fria energi. 

Zedrye2 52
Postad: 16 nov 2019

Skulle du kunna förklara dynamisk jämvikt inom denna frågan? Skulle verkligen uppskattas

Smaragdalena Online 36061 – Moderator
Postad: 16 nov 2019 Redigerad: 16 nov 2019

Om man har en mättad sockerlösning så är det inte samma sockermolekyler osm är i lösningen hela tiden, utan viss molekyl är i lösningen ett tag, sedan ligger din ihop med andra molekyler i ett sockerkorn på botten, efter ett tag löser den sockersmulan upp sig och "vår" sockermolekyl är i lösning igen, samtidigt som andra sockermolekyler finns i det oupplästa sockret på botten. Detta är en dynamisk jämvikt - en jämvikt där allting rör sig hela tiden, därav namnet.

Svara Avbryt
Close