3 svar
63 visningar
nur yusuf är nöjd med hjälpen!
nur yusuf 28
Postad: 7 jan 2019

En spegel

Frågan leder så här: 

 

Du promenerar mot en spegel med en viss hastighet. Din relativa hastigheten mellan dig och din spegelbild är: ....... och rätt alternativ var: Dubbelt så stor som din egen hastighet. 

Men jag förstår inte varför det är så. Kan någon förklara varför?

 

Tack i förhand! 

Mvh

Dr. G 4403
Postad: 7 jan 2019

Spegelbilden rör sig med samma fart som du och i motsatt riktning.

Om du inte är med på detta så kan du tänka att när du står 1 m från spegeln befinner sig spegelbilden 1 m bakom. Om du står 10 m från spegeln så befinner sig spegelbilden 10 m bakom spegeln. Var du än är så är spegelbilden lika långt från spegeln som du. 

Din hastighet mellan dig och spegeln är lika med din hastighet, precis som den relativa hastigheten mellan dig och en dörr, eller vad som helst. Däremot när du tittar på din spegelbild, ser den ut att vara lika långt ifrån spegeln som du är:

Bilden du ser är ju såklart tekniskt sett där spegeln är, men eftersom du också ser avståndet mellan dig själv och spegeln, verkar det som att spegelbilden är lika långt "in" i spegeln som du är framför den. Samtidigt som du går mot spegeln, "går" också spegelbilden i samma hastighet mot dig. Spegelbilden rör sig med samma hastighet som du har, fast motriktad, och slutsatsen blir att den relativa hastigheten är dubbelt så stor som din. 

nur yusuf 28
Postad: 7 jan 2019

Helt rimligt!

Tackaaar :)

Svara Avbryt
Close