5 svar
38 visningar
dajamanté är nöjd med hjälpen!
dajamanté 4171
Postad: 19 maj 2017

En till om potential

Här har jag en till om potential.

Jag klurade fram att lampan som är i öppna kretsar samt mellan två noll kan inte lysa men varför b:an skulle kunna lysa överhuvudtaget?? Det make ju inga sense. Man pluggar inte sina lampor i jorden, iaf inte att jag märkte det.

Jo, det funkar - jordenfunkar som en stor ledare. Exempelvis använder man sig av det här i elektriska stängsel för kor. (Jag är uppvuxen på en bondgård, och kommer väl ihåg elstängseln. Min pappa brukade testa om det var ström i trå'n genom att hålla i ena änden av ett grässtrå och nudda vid stängseltråden med andra änden av strået, men farfar tyckte det var för mesigt - han tog ett rejält tag i tråden med ena näven och tryckte ner andra handen mot marken för att det skulle kännas ordentligt.)

dajamanté 4171
Postad: 19 maj 2017

Haha tack för inblick i svenska pastory scenen :).

Det känns konstigt dock... Inte farfar men hela principen. Varför använder vi kablar om jorden kan lika bra göra jobbet?

För att ledningarna inte läcker ut strömmen överallt! I fallet med elstängsel är det jättebra att det blir en sluten krets när kossan kommer emot elstängslet var än den gör det (det kan handla om flera km stängsel). Det finns i alla fall en del högspännigsledningar som "använder jord som återledare", har man berättat för mig (jag är inte säker på detaljerna, men om jag minns rätt handlar det om likströmskabeln som går över motorvägen i närheten av Landvetter).

dajamanté 4171
Postad: 19 maj 2017

Det är vid Göteborg va? Man lever farligt på den svenska West coast :)!

 

Tack så mycket Smaragdalena för alla svar. Ska räkna fältstyrkan o återkommer.

Ja, nära Gbg.

Svara Avbryt
Close