5 svar
38 visningar
zoomao 14
Postad: 13 jun 11:51

endoplasmatiska nätverket

svaret på frågan ska vara alternativ B. jag förstår inte hur DNA har något med RER att göra.. 

mag1 5244
Postad: 13 jun 13:11

Frågan är kanske olyckligt ställd, eller medvetet formulerad så att det krävs ett extra tankesteg för att komma fram till att svaret skall vara (B).

 

Kanske lättare att lista ut om du tittar på frågan igen, motsvarande på svenska - vilken substans är associerad (förknippad) med strukturen (1).

Du känner garanterat till (1). Den är en i princip anledningen till att denna del av ER kallas rough ER (eller kornigt ER på svenska). När du listat ut vilken strukturen (1) är så blir det enklare att se kopplingen till DNA.

zoomao 14
Postad: 13 jun 14:06

struktur 1 är en ribosom? jag har läst centrala dogman om de vill att man gör kopplingen därifrån till DNA ? men det måste vara något jag inte tänker på ifall svaret ska komma därav.. 

mag1 5244
Postad: 13 jun 19:30 Redigerad: 13 jun 20:15

Ja precis knottrorna, eller kornen är ribosomer som är bundna till RER, vilket gör alternativet (B) lite underligt.

Om du endast betänker att det finns en koppling till DNA för (1) så visst, DNA kodar för både mRNA och det rRNA (ribosomalt RNA) som utgör en stor del av ribosomen (en del proteiner brukar även finnas med). Så det kanske stämmer in, med lite vilja eller en mer långsökt koppling.

För proteiner som glykosyleras (kolhydratenheter adderas till vissa av proteinets aminosyrarester) så sker den första glykosyleringen i RER, den så kallade N-länkade glykosyleringen. Resterande glykosyleringar (som uppgå till större och komplexa former av polysackarider) sker i Goliapparaten. Så den delen stämmer även med alternativ (2).

 

Men i ärlighetens namn passar nog alternativet A bättre. tRNA används av ribosomen (1). Och för sekretoriska proteiner (de som skall hamna på en annan plats i cellen än cytosolen, eller till och med utanför cellen), så syntetiseras de av ribosomen in i RER. Därför finns längre polypeptider (fler än 50 aminosyrarester brukar klassas som proteiner) i RER, men även kortare polypeptider, som bl.a. hormoner. Peptidhormonet insulin, som sekreteras från bukspottkörtelns beta-celler, bildas på detta vis. Ribosomerna bygger ihop aminosyrorna, och den framväxande polypeptiden matas in i RER (där den processas vidare, och sedan ännu mer i senare steg, Golgi och sekretoriska granuler).

Så alternativet (A) stämmer även det, och nog bättre än (B) tycker jag, för kopplingen mellan ribosom och DNA är lite mer långsökt, då den går via mRNA och/eller rRNA.

 

Men de tre resterande C-E, stämmer inte då varesig mRNA, tRNA eller DNA återfinns i RER.

 

Var kommer frågan ifrån?

zoomao 14
Postad: 13 jun 19:37

Okej tack för svar! Det kan hända att facit innehåller några fel. Detta är en fråga tagen ur ett gammalt IMAT, vilket är ett italienskt nationellt antagningsprov till medicin..

mag1 5244
Postad: 13 jun 19:42

Alternativet (A) är korrekt. Men (B) kan kanske anses stämma med den motivationen jag angav, förutsatt att man får gå via RNA. Dock tycker jag (B) bör anses vara fel, för DNA associerar inte direkt med ribosomerna, så jag skulle säga att det är fel i facit.

Svara Avbryt
Close