Energi och arbete, bestäm farten för vagn A när den slår i marken
Hej! Jag har kört fast på följande uppgift:
Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det hela när kraften inte verkar direkt på någon av lådorna, så jag har bara tänkt så här:
om man bortser från friktionen så bevaras energin för hela systemet. Då t = 0 så har vagnen A bara potentiell energi som är lika med m*g*L och vagnen B har varken potentiell energi eller kinestisk energi.
Precis då t = slut (när vagn A har slått i vid theta = pi/2) så har vagn A bara kinestisk energi, som är lika med m*vA/2 och vagn B har rörelseenergin F*L.
Den här energin tillsammans borde vara lika med vagn A:s potentiella energi då t = 0 eftersom energin bevaras.
så jag ställde upp en ekvation för detta och löste ut VA men det blev fel. Jag förstår inte hur jag annars kan tänka. Stort tack för tips.
Ellinor skrev:Precis då t = slut (när vagn A har slått i vid theta = pi/2) så har [...] vagn B har rörelseenergin F*L.
Hur ser man det?
Alltså, jag tänkte att kraften F verkar på vagnen sträckan L, även fast den inte riktigt gör det utan kraften F verkar på stången men jag förstår inte hur jag skulle kunna hantera det, så jag tänkte att det "måste" vara så.
Tänk om det skulle vara en korsning så att A kan åka vidare, längre ner.
Hur rör sig då vagn B? (om kraften F är noll)
Hur stor är dess hastighet när A passerar korsningen?
Hmm..om vagn A precis passerar korsningen och kraften F är 0 så borde hastigheten för vagn B vara 0 eftersom den precis vänder då?
Ellinor skrev:Hmm..om vagn A precis passerar korsningen och kraften F är 0 så borde hastigheten för vagn B vara 0 eftersom den precis vänder då?
Ja. Så kinetisk energi av vagn B är noll när A slår i.
Även fast kraften inte är 0? Den vänder fortfarande, rimligen? Eller tänk om kraften "drar upp" vagn A?
Använd följande.
Kraften F:s arbete = förändring av kinetisk energi + förändring av potentiell energi hos systemet.
En krafts arbete ges av linjeintegralen
.
I detta fall så är , där F är en konstant.
Arbtetet = .
Hej! Jag förstår! Men jag gör något fel. Jag har ställt upp integralen för att beräkna arbetet som kraften uträttar, gränserna borde vara 0 och L eftersom vagn B rör sig L m, och då blir integralens värde F*L.
Skillnaden i potentiell energi för systemet borde bara vara mgL, då vagn B aldrig rör sig i höjdled, och skillnaden i kinetisk energi för systemet borde vara mvA2/2, eftersom den kinestiska energin för vagn B är 0 då vagn A slår i marken. Men det blir ändå fel när jag löser ut VA?
Ellinor skrev:eftersom vagn B rör sig L m, och då blir integralens värde F*L.
Mittpunkten av stången förflyttar sig bara L/2 till vänster.
Jag har försökt med gränserna 0 och L/2 också men det gick inte heller..
Ellinor skrev:Skillnaden i potentiell energi för systemet borde bara vara mgL, då vagn B aldrig rör sig i höjdled, och skillnaden i kinetisk energi för systemet borde vara mvA2/2, eftersom den kinestiska energin för vagn B är 0 då vagn A slår i marken. Men det blir ändå fel när jag löser ut VA?
Och det borde väl vara ett positivt tecken? Båda tyngden och arbetet från F bidrar till vagnens kinetiska energi tills den slår i.
Åh, nu förstår jag. Tack så mycket!