1 svar
21 visningar
Ghost609 2
Postad: 7 feb 20:04 Redigerad: 7 feb 20:32

Engelbrekt som symbol och förebild

Hur kan Engelbrekt ses som en symbol eller förebild för till exempel andra upprorsmakare efter sin tid? jag vet att han sågs som en nationalhjälte under 1800- talet.

Även hur han har påverkat vår nutid? Jag tänker att han visar på att man inte kan styra ett rike hur man vill utan att folk gör uppror och inte går med på lidande och utnyttjning. 

Teraeagle Online 20207 – Moderator
Postad: 9 mar 15:40 Redigerad: 9 mar 15:42

Engelbrektsupproret är väl främst en del av det svenska missnöjet med Kalmarunionen och det danska styret. Samma strömning ledde slutligen till att Gustav Vasa grep makten och återetablerade Sverige som självständig stat. Det är det viktiga resultatet av Engelbrektsupproret, Gustav Vasas frihetskrig och alla andra konflikter mellan svenska stormän och styret.

Jag tror du kan skriva det du är inne på, dvs att upproret symboliserade att folket faktiskt är villiga att göra uppror. Kollar man på just Engelbrekt så hörde han dessutom till lågadeln, dvs den grupp i samhället som är mest villiga att göra uppror. Bönderna var normalt upptagna med att sköta jordbruket och allmänt försöka överleva, de hade inte tid eller resurser att göra uppror. Högadeln hade tid och resurser, men de hade ofta mer att förlora än att vinna på ett uppror vilket innebar att riskerna för dem var större. Lågadeln hade resurser och faktiskt något att vinna, i betydelse att de kan klättra i hierarkin, om de lyckades med ett uppror.

Svara Avbryt
Close