3 svar
120 visningar
Logos1 är nöjd med hjälpen
Logos1 42
Postad: 4 nov 2023 15:55 Redigerad: 4 nov 2023 16:35

val mellan två kurser

Verkar kanske försent att ställa den frågan. Jag går iaf mitt sista år på gymnasiet och läser naturnatur. Tänker söka till läkarprogrammet efter studenten, för att ge lite kontext av hur viktig meriten är för mig..

Just nu ställs jag inför två val, att antingen välja matte 5 eller engelska 7. Jag läser matte 5 just nu. Skrev mitt första prov och det gick inte som jag hade tänkt mig. Men det var många faktorer som ledde till det resultatet som jag övertygar mig själv kommer vara annorlunda inför nästa prov. Behärskar nämligen matte. Fick A i matte 3 och presterar lika bra i matte 4. Matte 5 är annorlunda, men kan förstå den genom att ägna mer tid. Engelska är jag också bra på. Fick A i engelska 6 men var ett hårstrå bort från att få ett B. Gjorde nämligen bra på nationella provet. På grund av provet ville jag lägga till engelska 7 för säkerhetsskull. Dock berättade syv att om jag skulle lägga till den så skulle jag behöva välja vilken av matte 5 eller engelska 7 som skulle ligga som utökad och det är verkligen inte förutsägbart för mig då jag inte vet vilken av de jag skulle få högst betyg i. Jag har fortfarande möjlighet att lägga till engelska 7. Men isåfall borde jag väl hoppa av matte 5? Hörde att engelska 7 inte är så mycket svårare än engelska 6. Men att matte 5 är mer utmanande än tidigare kurser. Vet inte riktigt vad som är klokt att göra här. Är det värt att hoppa av så här långt in i terminen??. Uppskattar råd, spontana tankar, allt!

Hondel 1339
Postad: 4 nov 2023 16:13

Kan man hoppa av en kurs efter hur lång tid som helst utan att ändå få ett slutbetyg (som kommer vara dåligt eftersom du inte slutfört hela kursen)?

i alla fall tror jag inte du NU måste säga vilken kurs som ska vara utökad, det måste du väl kunna göra senare?

Jag kan dock tycka att det är dumt att läsa båda om det är så att du måste ha högsta betyg. Då är det ju bäst att välja en av kurserna och sedan lägga dubbelt så mycket tid på den istället för att läsa båda. 

Logos1 42
Postad: 4 nov 2023 16:18

Håller med! Dock är det säkraste beslutet känns det som då jag redan har färre kurser än mina klasskamrater då jag läste modersmål under ettan och tvåan. Fortfarande inte självklart att jag borde göra det. 

Men visst kan man bestämma utökad kurs senare? Förstår inte riktigt varför hon sa att jag behöver välja det där och då??

Lobbe 263
Postad: 4 nov 2023 23:54 Redigerad: 5 nov 2023 00:01

Min lärare säger att matte 5 är inte svårare än matte 4 utan det är bara olika grejer man lär sig. Jag vet inte om man kan byta kurser när som helst men det är ju vettigt att göra det så tidigt så möjligt.

Om du tycker det går bra i matten tror jag att du ska fortsätta speciellt när du redan har börjat med kursen. Dock tycker jag inte att du borde slösa energi på att läsa båda. Sen kan du förstås förbättra engelskan på egen hand när som helst om du vill göra det.

Svara Avbryt
Close