3 svar
28 visningar
Ggryt är nöjd med hjälpen
Ggryt 2
Postad: 4 jun 15:12

Enskild cells beroende av matspjälkningen

Jag skulle behöva hjälp med hur en enskild cell är beroende av matspjälkningssystemet. Har försökt själv men kommer inte fram till något vettigt. 

Antar att det har att göra med cellernas energi behov och även att bygga upp olika användbara molekyler?

mag1 5244
Postad: 5 jun 16:31

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Ja, du är inne på rätt spår. En enskild cell kan inte klara av alla uppgifter/funktioner, som en flercellig organism behöver för att överleva. En av våra hudceller kan t.ex. inte både skapa en barriär mellan omgivningen och ta upp vatten/näring (barriären skall ju hålla vatten, blod, celler, näring etcetera kvar i kroppen, så hudcellen är inte alls anpassad för att ta upp t.ex. näring).

Bildandet av "användbara molekyler" är lite luddigt formulerat, så (iaf jag) vet inte riktigt vad du syftar på, men många molekyler som cellen behöver kan den skapa själv. Detta delvis genom att ta emot enklare molekyler från resten av kroppen, och modifiera och/eller sammanfoga dessa enklare molekyler till mer komplexa och större molekyler som t.ex. proteiner. Men de enklare molekylerna, eller "byggstenarna", måste ju komma någonstans ifrån först.

Ggryt 2
Postad: 5 jun 18:57

Tack för svar!

Har jag förstått det rätt om cellen är beroende av matspjälkningen för at få byggstenar som matspjälkningen har tagit fram och få näring för att överleva? Med användbara molekyler menade jag att bygga upp molekyler som du skriver om.

mag1 5244
Postad: 5 jun 20:47

Ja cellen är beroende av kemiska ämnen, som i sin bildas och tas upp av matspjälkningsapparaten.

Svara Avbryt
Close