12 svar
486 visningar
Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 17:43

Enzym

Hej

Håller på med en labb där amylas får verka på stärkelse. Jod används också för att detektera hur mycket stärkelse finns kvar i provet efter amylaset har fått verka. Detta utförs i 0°C, 20°C,  40°C, 60°C och 80-90°C. 

Syftet är att bestämma vid vilken temperatur enzymaktiviteten är som störst.

Har kommit fram till att det är vid 40-60°C som aktiviteten är som störst. Men vet inte riktigt vad som är orsaken bakom detta? Har det något att göra med att vid för låga temperaturer går det långsammare för partiklar?

Vad mer kan man skriva om detta under "Diskussion" i min rapport för att utveckla svaret? 

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 17 maj 2019 18:00

Som en tumregel kan man säga att den reaktion går dubbelt så fort om manhöjer temperaturen med 10 grader. Varför fungerar inte detta vid t ex 80 grader?

Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 18:05

Då denatureras amylaset väll? 

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 17 maj 2019 18:20

Precis. Denaturerat amylas är ganska uselt som enzym.

Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 18:47 Redigerad: 17 maj 2019 18:50

Finns det något mer jag kan tillägga under rubriken diskussion för att få ett mer utvecklat svar?

Och vad är det som händer kemiskt när enzymet bryter ned stärkelse? Efter varje minut försvann mer och mer av  provrörens blå färg. Beror det på att amylaset har förbrukats? 

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 17 maj 2019 18:57

Varför är amylas som mest effektivt vid ungefär 40oC, tror du?

Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 19:04 Redigerad: 17 maj 2019 19:24

Kanske för att det är runt den temperaturen som den arbetar i i kroppen? 

Men vad händer med enzymet vid 0°C?

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 17 maj 2019 20:04

Eftersom det inte är rent vatten, är fryspunkten lägre än 0oC, men allt går väldigt långsamt.

Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 20:38

Okej, tack.

Vad kan finnas för felkällor vid en labb som detta?

Kan det vara att provrören inte var helt rena? 

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 17 maj 2019 20:41

Det är väl alltid en tänkbar felkälla, åtminstone i skol-lab.

Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 20:45

Vad mer kan finnas för felkällor? 

Läraren nämnde att pipetten som användes ska ge lika stora droppar och det samma pipett användes för att droppa i amylaset i alla provrören, så detta kan ej vara en felkälla.

Teraeagle 20229 – Moderator
Postad: 17 maj 2019 21:01

Om du vill utveckla din diskussion så ska du inte reducera ner den till en lista med felkällor. Du måste...

  • Ta med saker som faktiskt är relevanta
  • Förklara varför och hur de kan ha påverkat resultatet
  • Beskriva hur de kan undvikas i framtiden, dvs hur du kan utveckla laborationen
Viktorini 298 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 21:04

Har utvecklat det, det jag saknar är felkällor så jag kan skriva hur man kan utveckla laborationen som du säger. 

Svara Avbryt
Close