1 svar
40 visningar
Platina 157
Postad: 4 mar 2023 22:44

Enzym

Hej!

Enzym är ett protein och kan därför denatureras om pH förändras, tempraturen förändras eller om man tillsätter ett lösningmedel (enligt min lärobok). Detta innebär väl att ett enzym (som löser sig i vatten) borde denatureras om det istället tillsätts i ett opolärt lösningmedel såsom en alkan. Stämmer detta? Om ja, vad är det egentligen som sker rent kemiskt? Vilka bindninagr kommer att påverkas (är det inom sekundärtrukturen,tertiärstrukturen...?). Jag tror själv att det kommer påver bindningar i tertiärstrukturen.

mag1 9029
Postad: 4 mar 2023 23:07

Ja tillsätts en alkan kommer proteinet att denatureras. Lösliga proteiner omges av vatten med mer eller mindre polära ämnen i, vilket påverkar enzymets struktur så att det får sin "korrekta" aktiva struktur. Ett proteins struktur uppstår som en effekt av många och frekvent samspelande faktorer, vilka tillsammans kan ge (oftast) en övergripande struktur. Ändras en eller flera av dessa faktorer, kommer det att påverka strukturen, och blir påverkan tillräckligt stor kan proteinet denatureras.

Att tillsätta en alkan till ett protein är en kraftig påverkan på omgivningen, rent kemiskt. Istället för att de polära sidokedjorna vänder sig mot vattnet, kommer de opolära att vända sig mot alkanen, så det kan bli lite som att försöka vända ut och in på ett garnnystan - trassel och kaos. I princip kommer samtliga bindningar att påverkas.

Du kan testa själv att knäcka ett ägg i en behållare med valfri alkan (kanske lampolja, lacknafta, bensin), och jämföra med en behållare med vatten. Vad sker direkt? Vad sker inom några minuter? Och vad sker om du sedan försiktigt rör om lite (med en tändsticka eller liknande)?

Svara Avbryt
Close